Hovioikeus: Virvelinvavan tunkeminen 73-vuotiaan peräaukkoon ei ollut raiskaus

Turun hovioikeus on tuominnut kolme nuorehkoa miestä ehdottomaan ja ehdolliseen vankeuteen jutussa, jossa 73-vuotias uhri ryöstettiin törkeästi. 

Oikeuden mukaan kolmikko muun muassa ryösti uhrilta olutta ja puukon sekä yritti saada tältä pankkikortin ja rahaa. Uhria lyötiin imurinputkella ja kärpäslätkällä. Kolmikko päätti myös työntää virvelinvavan uhrin peräaukkoon. 

Syyttäjä piti vavalla tunkeutumista törkeänä raiskauksena, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus tulkitsivat toisin. 

– Hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden arvion siitä, että peräaukkoon tunkeutumista ei ole pidettävä sukupuoliyhteyden määritelmässä tarkoitettuna seksuaalisena tunkeutumisena toisen kehoon eikä menettely näin ollen täytä raiskauksen tunnusmerkistöä, hovituomiossa sanotaan. 

Käräjäoikeus katsoi, että tarkoitus oli vahingoittaminen. 

– Ehdotukselle virvelinvavan peräaukkoon työntämisestä on naureskeltu, ja sitä on pidetty jossain määrin nolona ja toteutuessaan ällöttävänä ja hävettävänä. Siitäkään huolimatta tunkeutumiselle ei todistelun valossa näytä olleen mitään seksuaalista tavoitetta, vaan funktio on ollut vastaajan vahingoittamisessa. 

Pisin tuomio yli 3 vuotta 

Hovioikeus tuomitsi kolmikon muun muassa törkeästä ryöstöstä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta, kaksi heistä nuorena henkilönä.  

Käräjäoikeus katsoi aiemmin kahden tekijän syyllistyneen muun muassa törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään ryöstöön, toisen heistä nuorena henkilönä. Kolmas syyllistyi nuorena henkilönä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeän ryöstön avunantoon. Hovissa kohdat yhdistyivät kaikilla törkeäksi ryöstöksi, kahdella heistä nuorena henkilönä. 

Molemmat oikeusasteet katsoivat kahden tuomitun syyllistyneen myös muihin rikoksiin, toisen näissäkin nuorena henkilönä. 

Robert Rainer Svartin vankeustuomio aleni 4 vuodesta ja kuukaudesta 3 vuoteen ja 4 kuukauteen. Muiden tuomiot pysyivät 1 vuotena ja 10 kuukautena ehdollista sekä 2 vuotena ja 5 kuukautena ehdotonta vankeutta. 

STT ei julkaise alaikäisten nimiä. 

Lue myös:

    Uusimmat