Mainos

Hovioikeus vapautti Aalto-yliopiston rehtorin rangaistuksesta – luottamusmies irtisanottiin laittomasti

Aalto-yliopiston rehtorin Tuula Teeren tuomio työntekijöiden edustajan oikeuksien loukkaamisesta pysyi pääosin ennallaan Helsingin hovioikeudessa. Oikeus katsoi, että luottamusmies irtisanottiin elokuussa 2013 hankkimatta siihen työntekijöiden enemmistön suostumusta.

Hovioikeus kuitenkin vapautti rehtorin rangaistuksesta. Se katsoi, että rikosta voitiin pitää tekoon ja tekijään liittyvistä erityisistä syistä anteeksiannettavaan tekoon rinnastettavana.

Oikeuden mukaan rehtorin tarkoituksena oli suojella työyhteisön jäseniä, hän yritti selvittää työntekijöiden suostumusta irtisanomiselle ja toimi käytössään olevien tietojen varassa tavalla, jota piti kokonaisuutena arvioiden vähiten haitallisena.

Espoon käräjäoikeudessa Teeren tuomio oli toissa vuonna 20 päiväsakkoa. Työtuomioistuin määräsi yliopiston jo aiemmin maksamaan luottamusmiehelle 100 000 euroa.

Ongelmia työyhteisössä

Hovioikeuden mukaan Teeren täytyi ymmärtää, ettei irtisanomiselle ollut lain edellyttämiä perusteita. Työyhteisössä oli ollut ongelmia, mutta ne eivät rehtorin käytössä olleen selvityksen perusteella johtuneet yksin luottamusmiehestä eivätkä muodostaneet perustetta työsuhteen irtisanomiselle.

Teeri vetosi oikeudessa muun muassa siihen, että työntekijöiden suostumuksen hankkiminen erottamiseen oli teknisesti hyvin vaikeaa. Teeren mukaan työntekijäjärjestöt eivät suostuneet kertomaan, keitä kaikkia kyseinen luottamusmies edusti.

Hovioikeuden mukaan työntekijöiden mielipiteen selvittämisestä luovuttiin työntekijäyhdistysten kieltäydyttyä yhteistyöstä. Suostumusta ei ole tämän jälkeen edes yritetty hankkia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.