Mainos

Hovioikeus: Totaalikieltäytyjälle ei linnaa - valvontarangaistus riittää

Helsingin hovioikeuden mukaan totaalikieltäytyjä voidaan tuomita valvontarangaistukseen ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan. Hovi antoi asiasta ratkaisunsa tänään.

Tapauksessa oli kyse satakuntalaisesta totaalikieltäytyjästä, jonka Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi valvontarangaistukseen kuudeksi kuukaudeksi. Valvontarangaistussuunnitelman mukaan tuomitun tulisi olla kotona yhtäjaksoisesti iltayhdeksästä aamupäiväyhteentoista.

Syyttäjä puolestaan vaati, että totaalikieltäytyjä tuomittaisiin ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjän mukaan valvontarangaistuksen myötä totaalikieltäytyjä asettuisi muihin asevelvollisiin verrattuna tuntuvasti edullisempaan asemaan. Valvontarangaistus kun mahdollistaisi kieltäytyjälle yliopisto-opinnot, harrastuksen ja vapaaehtoistoiminnan.

Syyttäjän mukaan valvontarangaistus vaarantaisi yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan järjestelmän toimivuuden, koska se tarjoaa mahdollisuuden välttyä vapautta rajoittavasta asepalveluksesta siviilielämän sanottavasti häiriintymättä.

Lain mukaan ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytynyttä ei voi tuomita ehdolliseen vankeusrangaistukseen, eikä niitä voi muuntaa yhdyskuntapalveluksi. Tuomittua ei voi myöskään päästää ehdonalaiseen vapauteen.

Hovioikeus ei hyväksynyt syyttäjän perusteluja ja piti valvontarangaistuksen voimassa. Valvontarangaistus on hovin mukaan totaalikieltäytyjälle ankarampi sanktio kuin esimerkiksi ehdollinen vankeus tai yhdyskuntapalvelu, sillä valvontarangaistus rajoittaa tuomitun henkilökohtaista vapautta ympäri vuorokauden.

Hovin mukaan totaalikieltäytymisestä ehdottomaan vankeuteen tuomitut soveltuisivat useimmiten valvontarangaistukseen, koska heillä on yleensä työ- tai opiskelupaikka ja asunto eikä aiempaa rikostaustaa tai päihdeongelmia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.