Mainos

Hovioikeus säästi selliin unohdetun vangin uudelta vankilareissulta

Helsingin hovioikeus ei passittanut 33-vuotiasta helsinkiläismiestä vankilaan, vaikka syyttäjä niin vaati. 33-vuotias mies istui viime vuonna Vantaan vankilassa kuusi kuukautta, kun hänet unohdettiin sinne.

Mutkikkaassa ja uskomattoman oloisessa jutussa oli kyse pahoinpitelystä talvella 2014.

33-vuotias pahoinpiteli kaverinsa kanssa kolmannen miehen Helsingin Mäkelänkadun asuntolassa. Kyse oli huumeidenkäyttäjien keskinäisestä välienselvittelystä.

33-vuotias ei saapunut alkuperäiseen oikeudenkäyntiin alkuvuodesta 2015, jolloin käräjäoikeus määräsi hänet poissaolevana vangituksi ja etsintäkuulutti.

Unohtui vankilaan

Poliisipartio löysi miehen Helsingistä toukokuussa 2015 ja vei hänet Vantaan vankilaan. Tämän jälkeen mies unohtui selliin, vaikka vangitsemista olisi pitänyt käsitellä oikeudessa muutaman päivän sisällä.

Hovioikeuden käsittelyssä 33-vuotias kertoi ihmetelleensä tilannettaan vankilassa, mutta aivot eivät toimineet. Takana oli pitkä päihdeputki. Hän uskoi suorittavansa vankeustuomiota.

Tapahtunut huomattiin vasta lokakuussa, kun 33-vuotias vaihtoi oikeusavustajaansa.

Maaliskuussa 2016 Helsingin käräjäoikeus langetti miehen 1 v 10 kk vankeustuomion ehdollisena juuri unohduksen takia, mutta nyt syyttäjä Heikki Wendorf vaati sen muuttamista ehdottomaksi.

Sivujuonteena 33-vuotias haki valtionkonttorista korvauksia, kun häntä oli pidetty laittomasti sellissä, mutta  valtiokonttori kieltäytyi maksamasta. Valtiokonttorin mukaan mies suoritti rangaistustaan.

Hovista ymmärrystä

Hovioikeuden mukaan törkeä pahoinpitely oli sen verran vakava, että tuomio voitaisiin antaa ehdottomana. Toisaalta 33-vuotias oli ennen tekoa tuomittu ehdolliseen vankeuteen vain kerran.

Lopullisesti vaa’an ehdollisen puolelle käänsi juuri se, että 33-vuotias oli istunut syyttömänä kuuden kuukauden verran.

Hovi totesi myös miehen pyrkivän eroon päihteistä kontrolloidun korvaushoidon avulla, eikä uusia rikoksia ole tullut.

Hovioikeus sen sijaan määräsi jutun toisen tuomitun, 45-vuotiaan miehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Käräjäoikeus oli antanut hänellekin ehdollista vankeutta.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää miten 33-vuotias ylipäätään pääsi unohtumaan vankilaan ja liittyikö siihen poliisin, vankilan tai käräjäoikeuden virheitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.