Hovioikeus kovensi kolmen päätekijän tuomioita historiallisen laajassa huumejutussa

Myös menetettäväksi tuomittavan rikoshyödyn määriä korotettiin runsaasti.

Helsingin hovioikeus kovensi kolmen miehen tuomioita jutussa, joka liittyy Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n Greenlight-operaatioon. Operaatiossa rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.

Hovioikeudessa käsitelty asia koski yhtä Etelä-Suomen haaraa.

Tuomion mukaan miehet toivat maahan suuria määriä muun muassa marihuanaa, kokaiinia sekä amfetamiinia ja levittivät niitä.

Kunkin päätekijän tuomioita korotettiin vuodella.

Pisimmän tuomion saaneen miehen katsottiin johtaneen toimintaa ja käyttäneen käskyvaltaa muihin. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet yhdeksästä törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä.

Hovioikeus katsoi miehen pitäneen hallussa kilogramman 72-painoprosenttista amfetamiinia sekä myyneen ja levittäneen siitä osan. Käräjäoikeus oli määrännyt rangaistuksen sen perusteella, että amfetamiini oli 34-prosenttista. Tästä syystä hovioikeus korotti 46-vuotiaan Marko Ilmari Loposen tuomiota 11 ja puolesta vuodesta 12 ja puoleen vuoteen vankeutta.

33-vuotiaan Ba Tuong Tranin, tuomio koveni 11 vuoteen.

Tomi Kristian Lindströmin, 33, tuomio koveni viidestä vuodesta kuuteen vuoteen. Hovioikeus katsoi miehen toiminnan olleen suunnitelmallista ja hänellä katsottiin olleen melko itsenäinen asema käsitellyssä kokonaisuudessa.

Lyhyempiä tuomioita saaneiden miehien rangaistuksia hovioikeus sen sijaan alensi.

Saatu rikoshyöty arvioitiin uudelleen

Myös menetettäväksi tuomittavan rikoshyödyn määriä korotettiin useissa kohdin runsaasti. Hovioikeus tuomitsi yhden tuomituista muun muassa menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 25  000 euroa. Käräjäoikeudessa summa oli 7 200 euroa.

Syyttäjä katsoi käräjäoikeuden arvioineen rikoshyödyn määrän väärin osassa syytekohtia.

– Se, että aiemmassa myyntiportaassa ollut henkilö oli myös tuomittu rikoshyötynä menettämään oman tuottonsa huumausaineiden myynnistä, ei vähentänyt sitä hyötyä, minkä seuraavassa portaassa ollut henkilö oli omasta myynnistään saanut, syyttäjä kirjoitti valituksessaan.

Hovioikeus katsoi tuomiossaan, ettei menettämisseuraamusta määrättäessä alennuksena voida ottaa huomioon samaan huumausaine-erään liittyvää toiselle henkilölle määrättyä menettämisseuraamusta, vaan rikoksen kullekin tekijälle tuottama koko hyöty tulee tuomita menetetyksi.

Lue myös:

    Uusimmat