Houkuttaako rengaskaupat verkossa? Näillä vinkeillä vältät vikaostot

Talvirenkaiden tilaaminen netistä on helppoa, mutta yllätyksiä voi tulla ja ne voivat käydä kalliiksi. 

Verkkokauppa voi innostaa rengasostoksille, koska tuotteisiin pääsee tutustumaan silloin kuin itselle parhaiten sopii. Vertailua voi tehdä itsenäisesti ja erilaisiin maksutapoihin voi tutustua ajan kanssa.

Renkaiden hankinta verkkokaupasta ei ole vielä kovinkaan yleistä.

– Alle kymmenen prosenttia suomalaisista tilaa renkaansa verkosta, tietää Vianorin vähittäiskaupan liiketoiminta-alueen johtaja Juha Mustakangas.

Renkaiden nettitilaaminen houkuttaa helppoudellaan. Verkkokaupan lomakkeeseen voi syöttää tarvittavat tiedot tuumakoosta profiiliin, meluluokkaan ja kantavuuteen. Renkaat toimitetaan kotiovelle, ja jotkin verkkokaupat ovat tehneet asennussopimuksen tietyn liikkeen kanssa. 

Ongelmia voi tulla oikean renkaan löytämisen ja takuun kanssa. Verkkokaupasta ei yleensä selviä, mihin markkinaan renkaat on alun perin suunniteltu.

– Voikin käydä niin, että tilaa vahingossa Keski-Euroopan leutoon talveen tarkoitetut talvirenkaat, jotka eivät sovellukaan Suomen vaihteleviin talvi-olosuhteisiin lainkaan. Vikaostoksen huomaa turhan usein vasta ojan pohjalla, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Vanhassa ei ole vara parempi

Renkaiden käyttöikäsuositus on kuusi vuotta, jos renkaat ovat olleet aktiivisessa ajossa. Yli kymmenen vuotta vanhan renkaan kumiseos on jo niin kovettunut, että ne eivät ole pitotasonsa takia enää käyttökelpoiset.

Verkkokaupasta ostettu rengas saattaa olla jo turhan iäkäs.

– Sitähän ei näe ennen kuin rengas pölähtää portaalle. Renkaan ikääntyessä rengas menettää ominaisuuksiaan ja vanhan talvirenkaan pitotaso saattaa yllättää liukkaalla kelillä kuljettajan, Morri toteaa.

Vaikea korvata?

Kun netistä tilattu rengas menee rikki, liikkeistä ei välttämättä löydy samanlaista tilalle. Tällöin hankittavaksi voi tulla kaksi rengasta, sillä asetuksen mukaan samalla akselilla pitää olla mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset renkaat.

Myös takuun kanssa saattaa tulla ongelmia. Vaikka viallinen rengas hyvitettäisiinkin, voi olla hankala määritellä sen alkuperäistä hankintahintaa – ainakin, jos hyvitystä haetaan liikkeestä, jossa samanlaisen renkaan hinta on eri kuin verkkokaupasta hankitun.

Kun ostat verkkokaupasta, muista nämä:

Varmista renkaan sopivuus koon ja profiilin, kantavuuden ja haluamasi meluluokan suhteen. Varaudu syöttämään autostasi tietoja, kuten merkki, malli, vuosimalli ja moottorimalli.

Tutustu, oletko asioimassa suomalaisen vai ulkomaalaisen verkkokaupan kanssa. Selvitä, ovatko talvirenkaat tarkoitettu pohjoisiin olosuhteisiin ja jos mahdollista, minkä ikäiset ne ovat.

Ota selvää, miten renkaiden mahdolliset takuuasiat ja palautukset toimivat. Mieti itsellesi sopiva maksutapa. Yleensä renkaat maksetaan etuteen.

Suunnittele, miten hoidat renkaittesi asennuksen ja valitse toimituspaikka sen mukaan.

Laske kokonaishinta eli mitä renkaille tulee hintaa, kun niihin lisätään rahtikulut ja mahdollisesti renkaiden asennus. 

Lähde: Nokian Rengas

Lue myös:

    Uusimmat