Hotellimajoitusten kysyntä on ollut viime kesiä heikompaa – "Suomalaisia on merkittävästi vähemmän liikkeellä"

Matkailuala kärsii venäläisten puutoksesta 0:52
Matkailuala kärsii venäläisten puutoksesta

Lentomatkustuksen vilkastuminen näkyy suoraan kotimaisten hotellien varaustilanteessa.

Suomalaiset matkustavat tänä kesänä vähemmän kotimaassa, mutta sitäkin hanakammin ulkomaille. Samaan aikaan ulkomaisten lentomatkustajien määrä on yli 20 prosenttia miinukselle koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Suomalaiset eivät näytä tinkivän matkustamisesta, mutta ulkomaalaisten matkustajien määrä ei vieläkään ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Suomeen on tehty lentovarauksia kesä-elokuulle yli 20 prosenttia vähemmän kuin vielä vuonna 2019.

– Kyllä merkittävin syy on Venäjän aloittama hyökkäyssota. Samanaikaisesti venäläisiä matkailijoita ei ole, ja myöskin kiinalaisten ja japanilaisten matkailijoiden määrä on vähäisempi, kun he eivät pääse lentämään Venäjän yli. Nämä kolme kansallisuutta muodostivat aikaisemmin 30 prosenttia Suomeen tulevista ulkomaisista matkailijoista, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi Marasta.

Samaan aikaan uusia hotellihuoneita on valmistunut vain parissa vuodessa 4 000, joista 3 000 on noussut pääkaupunkiseudulle. Tarjontaa on paljon, mutta kysyntää on ollut vaisua. Esimerkiksi Sokos-hotelleja operoivassa SOK:ssa on havaittu, että hotellivarauksia on tällä hetkellä kesälle noin viisi prosenttia viime vuotta vähemmän.

–  Toki tässä on vielä aikaa matkoja suunnitella, mutta ei ehkä tule sellaista kaikkien aikojen kotimaista matkailukesää kuin parina viime vuonna. Ei siellä isoa pudotusta ole, mutta suomalaisia on merkittävästi vähemmän liikkellä, sanoo kaupallinen johtaja Nina Nieminen SOK:sta.

Hotellit ovat nykyisillä matkustajamäärillä hankalassa tilanteessa. Sen sijaan koko matkailualalla on hieman myönteisemmät näkymä: 45 prosenttia alan yrityksistä odottaa kesäkaudelta viime vuotta parempaa tulosta ja 22 prosenttia uskoo tuloksen säilyvän viime vuoden tasolla.

 

Lue myös:

    Uusimmat