Hotelleja käsittelevien kappaleiden kärkikymmenikkö

Hotellit ovat suosittuja laulujen tapahtumapaikkoja yli sukupolvi- ja genrerajojen. Hotels.com listasi merkittävimmät hotelleja käsittelevät kipaleet kautta aikojen.

1. Hotel California – The Eagles 

“You can check out any time you like, but you can never leave”

Hotel California on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rock-kappaleista ja samalla varmasti maailman tunnetuin hotelleja käsittelevä laulu. Vuonna 1976 julkaistun kipaleen lyriikat voidaan tulkita metaforiseksi protestiksi materialismille ja hedonismille.

2. Chelsea Hotel – Leonard Cohen 

 “I remember you well in the Chelsea Hotel, you were famous, your heart was a legend”

New Yorkissa sijaitseva Chelsea Hotel oli aikoinaan Leonard Cohenin ”koti kaukana kotoa” – paikka, johon hän palasi uudelleen ja uudelleen. ”Chelsea Hotel” kertoo illasta, jonka Cohen vietti kyseisessä hotellissa muusikkokollegansa Janis Joplinin kanssa. Myöhemmin Cohen pahoitteli paljastustaan, sillä lyriikat ovat varsin yksiselitteiset eikä tapahtumien kulku jää epäselväksi.

3. Heartbreak Hotel – Elvis Presley 

“Just take a walk down lonely street to Heartbreak Hotel”

Heartbreak Hotel oli rockin kuninkaan ensimmäinen Yhdysvaltojen singlelistan ykköseksi noussut laulu ja vuoden 1956 menestynein kappale. Mae Boren Axtonin ja Tommy Durdenin kirjoittaman laulun sanoitus perustuu lehtiartikkeliin yksinäisestä miehestä, joka hyppäsi hotellin ikkunasta.

4. Memory Motel – The Rolling Stones 

“We spent a lonely night at the Memory Motel, it’s on the ocean, I guess you know it well”

Memory Motel löytyy Rolling Stonesin vuonna 1976 ilmestyneeltä albumilta Black and Blue. Balladi on merkittävä muun muassa siksi, että siinä laulavat sekä Mick Jagger että Keith Richards. On yleisesti arveltu, että laulussa esiintyvä "Hannah baby” olisi Carly Simon.

5. Hotel Yorba – The White Stripes 

“At the Hotel Yorba, I’ll be glad to see you later, all they got inside is vacancy”

Hotel Yorba löytyy White Stripesin "White Blood Cells" -albumilta. Kappale äänitettiin Lounais-Detroitissa sijaitsevan Hotelli Yorban huoneessa 206. Huhutaan, että duo sai sittemmin hotelliin porttikiellon. Nykyään rakennus on asuntokäytössä.

6. Surprise Hotel – Fool’s Gold 

“You built a surprise hotel and left me on the stage”

Fool’s Goldin tarttuva, pääosin hepreaksi laulettu pop-biisi julkaistiin vuonna 2009. Video kuvaa Los Angelesissa toimivan musiikkikollektiivin tyypillistä päivää ja näyttää muusikot nauttimassa auringosta.

7. Fugitive Motel – Elbow

“I blow you a kiss, it should reach you tomorrow, as it flies from the other side of the world, from my room in my fugitive motel”

Brittibändi Elbow laulaa siitä, minkälaista on kärsiä yksinäisyydestä hotellihuoneessa, kun oma rakas on toisella puolen maailmaa. Kappale julkaistiin vuonna 2003 ja löytyy albumilta "Cast of Thousands".

8. Rapper’s Delight – The Sugarhill Gang 

“Everybody go, hotel, motel, Holiday Inn”

Sugarhill Gangin vuonna 1979 julkaisemaa Rapper’s Delightia pidetään yleisesti kipaleena, joka toi hiphopin suuren yleisön tietoisuuteen ja levylautasille niin Yhdysvalloissa kuin maailmallakin. Hotelleja ja motelleja ylistävää kappaletta on sittemmin siteerattu lukuisissa hiphop-kappaleissa.

9. Blue Hotel – Chris Isaak 

“Blue Hotel, on a lonely highway, Blue Hotel, life don’t work out my way”

Blue Hotel on yhdysvaltalaismuusikko Chris Isaakin kappale. Isaak tunnetaan parhaiten hänen vuonna 1989 ilmestyneestä kappaleestaan Wicked Game.

10. There’s a Small Hotel – Ella Fitzgerald

“We’ll creep into our little shell, and we will thank the small hotel together”

Ella Fitzgerald levytti Richard Rodgersin säveltämän ja Lorenz Hartin sanoittaman kappaleen vuonna 1949. Hartin elämänkerran mukaan laulu sijoittuu New Jerseyssä sijaitsevaan Stockton Inniin, kun toinen asianosainen taas sanoo sen kertovan Santa Barbarassa sijaitsevasta Montecito Innistä.

Lähde: Hotels.com

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat