Hormonien hyrräämistä ja perhosia vatsassa – tämä on rakkauden tieteellinen resepti!

Rakkauden kemialla tarkoitetaan muutakin kuin kahden henkilön välistä syvempää suhdetta. Oletko tiennyt, että esimerkiksi testosteronilla ja dopamiinilla on näppinsä pelissä rakkaudessa?

Keskinäisellä kemialla on tärkeä rooli rakkaudessa, mutta lämpimät lämpimät tunteet liitetään harvoin tieteeseen. Totuus on kuitenkin se, että useilla hormoneilla on oma vaikutuksensa siihen, millaisia rakkauteen liittyviä tunteita ihminen kokee.

Dopamiini on elimistön mielihyvähormoni, joka vaikuttaa vahvasti tunteisiin, joita rakastuessa käydään läpi. Dopamiinin vapautuminen elimistöön saa aikaan energisyyttä ja voimauttavia ilon tunteita, joita kutsutaan kansanomaisesti perhosiksi vatsassa.

– Kun joku merkitsee paljon ja pyörii ajatuksissa, välittyy tuolloin dopamiinia erityisen paljon. Dopamiini aiheuttaa sen, että käyttäytyminen muuttuu erityisen määrätietoiseksi ja toinen on vaikea saada pois mielestä, antropologi Helen Fisher kertoo.

Oksitosiini on elimistön seksuaalisen mielihyvän hormoni, jonka vapautuminen rauhoittaa ja lisää haluja läheisyyteen. Oksitosiinin vapautuminen selittää sen, että joskus tekee mieli käpertyä oman mielitietyn kainaloon.

– Siitä myös halailu, suutelu ja koskettelu johtuu, Fisher tarkentaa.

Testosteroni tunnetaan laajalti mieshormonina, mutta todellisuudessa testosteronia erittyy sekä miesten että naisten aivoissa. Testosteronin vapautuminen nostaa sukupuoliviettiä ja lisää optimistisuutta, mikä näkyy esimerkiksi riskien ottamisessa. Villi ja hulvaton olo esimerkiksi makuuhuoneessa johtuu siis siitä, että elimistö tuottaa testosteronia.

– Silläkin on oma roolinsa rakkaudessa. Seksi voi lisätä testosteronin vapautumista, Fisher kertoo.

Noradrenaliini saattaa niin ikään olla tärkeässä osassa kun puhutaan rakkauden reseptistä. Noradrenaliini on mielihyvähormoni, joka lisää vireyttä. Perhoset vatsassa voivat selittyä myös noradrenaliinin erittymisellä.

– Se voi aiheuttaa kiusaantuneen tunteen sekä käsien hikoilemista, suun kuivumista ja oikeiden sanojen löytämisä, Fisher kertoo.

Tuoksuilla voi olla yllättävän paljon merkitystä myös rakkausasioissa. Useat hyönteiset löytävät toisensa feromonien avulla ja tästä syystä jotkut uskovat, että nämä kemialliset signaalit vaikuttaisivat samalla tapaa myös ihmisiin. Asiantuntija ei puolusta tätä teoriaa, mutta uskoo, että hajuilla on oma roolinsa myös rakastumisessa.

– Kun rakastuu, voivat hajut olla hyvin voimakkaita tekijöitä. Naiset pukeutuvat poikaystäviensä T-paitoihin ja kautta aikojen miehet ovat pitäneet mukanaan rakastettujensa nenäliinoja, Fisher muistuttaa.

AVA / Heli Kuitunen

Lähde: Health.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja