Hongkongissa satojatuhansia mielenosoittajia jälleen kaduilla – järjestö: "Tämä on viimeinen mahdollisuus jonka kansa antaa hallintojohtajalle"

6:06
Video: MTV Uutiset vieraili Hongkongissa marraskuun lopulla: "Kaikki ei ole niin synkkää miltä näyttää"

Hongkongissa sadat tuhannet mielenosoittajat ovat marssineet läpi kaupungin. Mielenilmauksiin ei ole kuukausiin osallistunut yhtä paljon väkeä kuin nyt. Protestit ovat toistaiseksi sujuneet rauhallisesti.

Mielenosoitukset ovat äityneet syksyn mittaan väkivaltaisiksi, mutta pahimmilta yhteenotoilta ja vandalismilta on parin viime viikon aikana vältytty. Mellakointi väheni sen jälkeen, kun demokratiamyönteiset ehdokkaat saivat paikkavyöryn Hongkongin aluevaaleissa.

– Ei sillä ole väliä, miten tuomme kantamme esiin. Olipa kyseessä rauhanomainen marssi tai vaalit, hallinto ei kuuntele. Se toimii Kiinan kommunistisen puoleen ohjeiden mukaan, sanoi pelkän sukunimensä Wong kertonut viisikymppinen mielenosoittaja.

– En tiedä kuinka pitkä tästä taistelusta tulee. Vielä ei ole loppua näkyvissä, mutta me emme peräänny, sanoi puolestaan etunimellään Kevin esiintynyt protestoija.

Hedelmäkauppias Leung jakoi mielenosoittajille tuoreita mansikoita.

– Halusin tuoda Hongkongin ihmisille jotain makeaa, koska kulunut puoli vuotta on ollut heille niin vaikea, Leung sanoi.

Sunnuntain marssin takana on Civil Human Rights Front (CHRF) -järjestö, joka on toiminut eräänlaisena kokoavana voimana demokratialiikkeen kesän jättimielenosoituksille.

– Tämä on viimeinen mahdollisuus jonka kansa antaa (hallintojohtaja) Carrie Lamille, sanoi CHRF:n johtoon kuuluva Jimmy Sham.

Poliisi takavarikoi pistoolin

Hongkongin poliisi kertoi sunnuntaina tehneensä yöllä useita ratsioita, joissa se löysi aseita. Ensimmäistä kertaa poliisin haltuun päätyi myös tuliaseita, kun viranomaiset kertoivat takavarikoineensa puoliautomaattisen pistoolin ja toistasataa patruunaa.

Pistoolin lisäksi poliisin haltuun päätyi samuraimiekka, patukoita, pippurisumutteita ja veitsiä. Poliisi pidätti yhteensä 11 ihmistä.

– Uskoaksemme tämä ryhmä aikoi käyttää aseita saadakseen aikaan kaaosta mielenosoituksessa ja kyseenalaistaakseen poliisin toimet, muotoili poliisin edustaja Lee Kwai Wa.

Leen mukaan ratsiat liittyvät operaatioon, jossa pyritään löytämään polttopulloja yhdelle kaupungin poliisiasemista lokakuussa viskoneet ihmiset.

Uusi poliisipäällikkö: Poliisi turvaa järjestyksen

Hongkongin uusi poliisipäällikkö Chris Tang, joka on viime päivät ollut vierailulla Pekingissä, vakuutti, että poliisi tulee turvaamaan järjestyksen.

– Jos yritetään tuhopolttoja, heitetään polttopulloja tai yritetään tärvellä liikkeitä, tulemme puuttumaan asiaan, hän vakuutti.

Mielenosoitukset alkoivat Hongkongissa kesällä. Alkujaan mielenosoituksilla vastustettiin lakiesitystä, joka olisi mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Lakiesitys on sittemmin kumottu, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet mielenosoittajien vaatiessa uudistuksia kaupungin demokratiaan sekä Hongkongin erityisvapauksien puolustamista.

Päivitetty kello 14.27: Lisätty alkuun tietoa mielenosoitusten tilanteesta ja mielenosoittajien kommentteja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja