Mainos

Hongkongilaisten oikeudet supistuvat

Hongkongilaisten poliittiset oikeudet kaventuvat päinvastaisista lupauksista huolimatta Hongkongin siirtyessä Kiinalle heinäkuun alussa.

Kiinan Hongkongiin nimittämä väliaikainen lainsäädäntöelin hyväksyi tänään joukon lakeja, joilla asukkaiden oikeuksia kavennetaan heinäkuun ensimmäisen päivän vastaisena yönä.

Uudet lait rajoittavat hongkongilaisten kokoontumisvapautta ja oikeutta osoittaa mieltä. Läpi menneiden lakiehdotusten mukaan poliisi voi kieltää mielenosoitukset, jos niistä on haittaa "kansalliselle turvallisuudelle" tai Kiinan alueelliselle yhtenäisyydelle.

Lisäksi poliittiset puolueet eivät tulevaisuudessa saa ottaa vastaan lahjoituksia ulkomaisilta poliittisilta järjestöiltä.

Lainsäädäntöelimen on vielä vahvistettava lait heinäkuun ensimmäisen päivän vastaisena yönä ennen kuin ne tulevat voimaan virallisesti. Hongkongin demokraatit arvostelivat uusia lakeja kovin sanoin ja kertoivat vastustavansa niitä viimeiseen asti.
-Uskon, että demokratiaa kannattavat hongkongilaiset ovat valmiimpia menemään vaikka vankilaan kuin noudattamaan ihmisoikeuksia loukkaavia lakeja. Me emme suostu tottelemaan tällaisia sääntöjä, demokraattisen puolueen jäsen Lee Wing Tat sanoi.

Laeista päättänyt elin piti kokouksensa Shenzhenissä Kiinassa, koska sen tapaamista vastustettiin Hongkongissa kiivaasti. Pekingin nimittämä väliaikainen parlamentti korvaa Hongkongin nykyisen, vaaleilla valitun parlamentin vallanvaihdoksen yhteydessä.

Kiina lupasi Britannialle vuonna 1984, että Hongkong saa jatkaa kapitalistista elämänmenoaan, vaikka alue siirtyykin Kiinalle. Lisäksi Kiina ilmoitti, että hongkongilaiset voivat jatkaa itsenäisesti muiden kuin sotilaallisten ja diplomaattisten asioiden hoitamista.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.