Mainos

Homolta evättiin ajokortti Italiassa – korvauksista taisteltu 14 vuotta

Italialainen mies sai 14 vuotta sitten kokea elämänsä yllätyksen, kun häneltä otettiin homoseksuaalisuuden vuoksi ajokortti pois.

Mies on siitä lähtien taistellut saadakseen tapahtuneesta oikeudenmukaisen vahingonkorvauksen. Hänen tarinansa ovat kertoneet muun muassa la Repubblica ja la Stampa.

Nykyisin 34-vuotiaan Danilo Giuffridon seikkailu Italian oikeussaleissa sai alkunsa, kun hän vuonna 2001 ilmoitti sotilaslääkärin lääkärintarkastuksessa olevansa homo. Sotilaslääkäri ilmoitti asiasta liikenneministeriön alaiselle liikennevirastolle, joka päätti ettei miehellä enää ollut “tarvittavia psykofyysisiä ominaisuuksia” ajaakseen autoa. Giuffrido sai myöhemmin ajokorttinsa takaisin, mutta vain vuodeksi kerrallaan.

Luvassa jättikorvaukset?

Giuffrido hankki asianajajan, joka piti tapauksesta tiedotustilaisuuden lehdistölle. Catanian hallinto-oikeus perui tämän jälkeen päätöksen ja totesi, ettei homoseksuaalisuus ole psyykkinen sairaus. Mies vaati ja sai puolustus- ja liikenneministeriöiltä vahingonkorvauksena 100 000 euroa seksuaalisesta syrjinnästä ja yksityisyyden loukkaamisesta. Vuonna 2010 summa laskettiin valituksen jälkeen kuitenkin 20 000 euroon.

Nyt korkein oikeus on määrännyt, että tapaus palautetaan valitustuomioistuimen käsiteltäväksi. Korkeimman oikeuden mukaan 20  000 euroa ei ole riittävä korvaus selkeän homofobian uhrille, vaan summaa pitää korottaa.

– Jos minun, jolla on vahva ja ymmärtäväinen perhe tukena, paikallani olisi ollut toinen, yksinäinen ja pelokas nuori, en tiedä olisiko tällä ollut voimia tulla asiassa esille omalla naamallaan. Ja jos en olisi tullut, asia ei olisi mennyt niinkuin se meni, Giuffrido perusteli julkista oikeustaisteluaan la Stampalle.

Venäjä kielsi ajamisen seksuaalivähemmistöiltä

Italia ei ole ainoa maa, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kyky ajaa autoa on asetettu kyseenalaiseksi. Venäjän uusi liikennelaki kieltää ajokortin myöntämisen ihmisille, joilla on todettu “persoonallisuuden ja sukupuoli-identiteetin häiriö”, RaiNews kertoi tammikuun alussa. 

Lain myötä ajaminen voidaan kieltää muun muassa transsukupuolisilta ja transvestiiteilta, mutta myös pedofiileilta, peliriippuvuudesta kärsiviltä ja kleptomaaneilta. Viranomaisten mukaan lain tarkoituksena on vähentää vakavia liikenneonnettomuuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.