Mainos

Hometalojen mikrobit voivat tuottaa myrkkyjä

Hometaloihin vahvasti liittyvät mikrobit voivat tuottaa terveyttä haittaavia myrkkyaineita eli toksiineja. Näillä mikrobeilla tarkoitetaan bakteereja, viruksia, homeita ja muita mikroskooppisia eliöitä. Professori Mirja Salkinoja-Salonen on löytänyt ongelmallisia kouluja, päiväkoteja, toimistoja ja muita työpaikkoja tutkiessaan myrkyllisiä mikrobeja ja niiden myrkkyaineita ja tunnistanut yli 400 mikrobipuhdasviljelmää.

Osa näistä pystyi tuottamaan myrkkyjä, ja kaikki löydetyt myrkkyaineet saattoivat imeytyä suoraan hengitystiestä verenkiertoon. -Uudet mittausmenetelmät ovat merkittävä edistysaskel hometalo-sairauden ymmärtämiseen, ja löydetyt myrkkyaineet voivat selittää terveyshaittoja.

Riittävä ilmavaihto


Oikein järjestetyllä ilmanvaihdolla on suurta merkitystä pyrittäessä vähentämään tartuntatauteja ja lisättäessä viihtyvyyttä. Esimerkiksi helsinkiläisissä päiväkodeissa tehdyn tutkimuksen mukaan useissa tutkituista päiväkodeista ilmanvaihto oli riittämätön.

-Riittävä ilmanvaihto on yksi hyvän sisäilman perustekijä. Sen toteutumiseksi päiväkotien suunnittelussa ja peruskorjauksissa on kiinnitettävä ilmanvaihtoon riittävää huomiota, toteaa tutkimusta johtanut dosentti Antti Pönkä. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tutkimuksessa oli mukana 16 päiväkotia.

Hyvänlaatuisen sisäilman merkitys on viime vuosina tiedostettu yhä selkeämmin. Samalla terveys- ja viihtyvyyshaitat ovat nousseet toistuvasti esille. Sisäilman ja ulkoilman kytkentää pohdittiin ilmanlaatuseminaarissa torstaina Helsingissä.

Ulkoilma sisäilman perusta

-Olennaista on kuitenkin havaita, että sisäilma ei ole ulkoilmaan nähden erillinen ongelma. Sisällä ei tehdä uutta ilmaa, vaan ulkoilma on aina sisäilman perusta, huomauttaa puolestaan dosentti Tari Haahtela Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta. Tätä osoittavat myös Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimukset ulkoilman saasteiden tunkeutumisesta sisäilmaan.

Mm. selluloosatehtaiden rikkiyhdisteet ja keskeiset kaupunki-ilman saasteet tunkeutuvat ilman suodatusta sisäilmaan. Tämä on kuitenkin estettävä hallitun ilmanvaihdon ja sopivien suodatinratkaisujen avulla.

Sisäilmassa allergeeneja

Huonepöly on jatkuva osa sisäilmaa. Pölyssä puolestaan on joukoittain erilaisia allergiaa aiheuttavia aineita, ns. allergeeneja. Allergeeneja ovat erilaiset valkuaisaineet eli proteiinit, jotka ovat lähtöisin kasveista, eläimistä, homeista, ruoka-aineista, tekstiileistä ja rakennusmateriaaleista.

-Periaatteessa kaikki valkuaisaineet voivat aiheuttaa herkistymistä ja allergiaa tai pahentaa jo puhjennutta allergiaa, toteaa sairaalakemisti Soili Mäkinen-Kiljunen. Allergeenien määrän mittaaminen on toistaiseksi keskittynyt erilaisten homepölypunkkien, lemmikkieläinten ja torakan allergeenien mittaukseen.

Yli puoli miljoonaa koiraa

Lemmikkieläimet puolestaan muodostavat erään tärkeän kotien sisäilmakysymyksen. Esimerkiksi koiria on maassamme yli puoli miljoonaa. Samalla yhä useammin kysytään, ovatko lemmikit allergisen herkistymisen aiheuttajia.

-Vastikään kootun laajan tutkimustiedon mukaan sellaiseen kotiin, jossa perheellä on suurentunut allergiariski, ei tulisi hankkia kotieläimiä ennen kuin lapsi on vähintään kahden vuoden ikäinen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.