Hollantilaiset lyhenivät ensimmäisen kerran vuosikymmeniin, mutta ovat yhä maailman pisin kansa

Hollantilaiset ovat pitkään olleet maailman pisimpien kansakuntien joukossa, pitkään jopa maailman pisin, mutta nyt he näyttävät lyhentyvän, ilmenee tuoreesta tilastosta.

Alankomaiden tilastokeskus julkisti väestön pituustilastot perjantaina. Niistä ilmenee, että vuonna 2001 syntyneet hollantilaiset naiset ovat puolitoista senttiä lyhempiä kuin vuonna 1980 syntyneet. Miehet puolestaan ovat sentin lyhyempiä. Tuona vuonna syntyneet miehet ovat 182,9 senttiä pitkiä ja naiset 169,3 senttiä.

Hollantilaisten keskipituus on kasvanut tasaisesti vuosikymmenten ajan, mutta nyt kasvu näyttäisi siis taittuneen. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Vuonna 1980 luvulla syntyneet ovat luultavasti Alankomaiden pisin ikäluokka. Tuona vuonna syntyneet hollantilaismiehet ovat keskimäärin 183,9 senttiä pitkiä. Se on 8,3 senttiä enemmän kuin vuonna 1930 syntyneillä miehillä. Vuonna 1980 syntyneet naiset ovat keskimäärin 170,7 senttiä pitkiä, kun vuonna 1930 syntyneet ovat 165,4 senttiä.

Vuonna 1930 syntyneistä kolme prosenttia oli vähintään 190 senttiä pitkiä. Viime vuonna hollantilaisista seitsemän prosenttia oli 195 senttiä tai pidempiä.

Suuria alueellisia eroja

Pituuskehityksessä on myös suuria alueellisia eroja Alankomaissa. Lyhimmät hollantilaiset elävät maan eteläisimmässä maakunnassa Limburgissa. Pisimmät alankomaalaiset taas asuvat maan pohjoisosassa Friisinmaalla. Keskimääräinen Friisinmaan nuori asukas on noin kolme ja puoli senttiä pidempi kuin Limburgin asukas. 

Hollantilaiset pitävät kuitenkin tilastojen mukaan yhä maailman pisimmän kansan titteliä hallussaan. Syitä hollantilaisten pituudelle on yritetty etsiä sekä genetiikasta että kulttuurillisista syistä. Pitkien ihmisten lapsiluku on ollut lyhyempiä ihmisiä suurempi ja näin pituudelle altistavat geenit ovat välittyneet useammalle.

Vertailun vuoksi suomalaisten aikuisten naisten keskipituus oli toissa vuonna 167 senttiä ja miesten 180 senttiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja