Mainos

Hollantilaiset haluavat kansanäänestyksen EU:n Ukraina-politiikasta

Hollantilaiset haluavat kansanäänestyksen EU:n ja Ukrainan välisestä vapaakauppasopimuksesta, jonka on määrä tulla voimaan vuodenvaiheessa.

Kansanäänestystä ajava nettisivusto kertoi eilisiltana saaneensa kerättyä noin 450 000 allekirjoitusta aloitteen taakse. Hollannin lain mukaan kansanäänestyksen järjestämiseen tarvitaan 300 000 nimeä.  

Kansanäänestys olisi neuvoa-antava, joten se ei sitoisi päättäjiä. Hollannin hallitus ei ole vielä ilmoittanut äänestyksen järjestämisestä. Vaaliviranomaisten on ensin tarkastettava allekirjoitukset.

GeenStijl-niminen uutissivusto on tunnettu satiirisella otteella laadituista jutuista, jotka käsittelevät muun muassa maahanmuuttoa ja islamia. Sivusto on myös vahvasti EU-kriittinen, ja kansanäänestyksellä pyritään kyseenalaistamaan EU:n lähentyminen Ukrainan kanssa.

"Äänestys ei estä toimeenpanoa"

EU:n ja Ukrainan vapaakauppasopimuksen tarkoituksena on helpottaa ukrainalaisten pääsyä EU:n markkinoille. Vastineeksi Ukrainalta vaaditaan laajoja uudistuksia, joilla pyritään remontoimaan maan taloutta ja julkista hallintoa.

Hollantilaisen nettisivuston mielestä sopimus on ensi askel kohti Ukrainan EU-jäsenyyttä.

– Onko teiltä koskaan kysytty, mitä ajattelette tällaisesta EU:n laajentumisesta? sivusto kysyy lukijoiltaan.

Ukraina haluaisi EU-jäseneksi, mutta EU suhtautuu asiaan nihkeästi, koska unionin mukaan maa ei ole tähän valmis.

Komission mukaan vapaakauppasopimus Ukrainan kanssa voi tulla voimaan täysimääräisenä vasta, kun kaikki 28 jäsenmaata ovat ratifioineet sen.

– Tähän mennessä 22 maata on ilmoittanut ratifioinnista, sanoi komission tiedottaja Maja Kocijancic tänään Brysselissä.

Sopimuksen osittainen toimeenpano voitaisiin kuitenkin aloittaa jo vuodenvaihteessa, vaikka Hollannin kansanäänestys pidettäisiin vasta sen jälkeen.

Vapaakauppasopimus on osa EU:n ja Ukrainan laajaa yhteistyösopimusta, jonka poliittisia osia on jo pantu toimeen. Vapaakauppaosiota on lykätty Venäjän painostuksesta. Venäjä pitää EU:n ja Ukrainan lähentymistä uhkana omille taloudellisille intresseilleen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.