Mainos

Hollanti äänesti EU-vaaleissa - äärioikeistolaisille paikkoja

Äärioikeistolainen Vapauspuolue on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi Hollannin EU-vaaleissa.

Illalla julkaistujen ovensuukyselyjen mukaan puolue keräsi liki 15 prosenttia äänistä, mikä oikeuttaa sen neljään paikkaan europarlamentissa. Puolue osallistui EU-vaaleihin nyt ensimmäistä kertaa.

Uutistoimisto ANP:n ja televisioyhtiö NOS:in teettämän kyselyn mukaan suurimpana puolueena säilyi pääministeri Jan Peter Balkenenden kristillisdemokraatit, joka haali hieman yli 20 prosentin äänisaaliin. Kristillisdemokraattien kannatus kuitenkin notkahti viime vaaleista, ja sen paikkamäärä parlamentissa on putoamassa seitsemästä viiteen. Äänestysvilkkaus vaaleissa jäi 40 prosenttiin.

Vapauspuoluetta johtaa kiistelty oikeistopoliitikko Geert Wilders, joka tunnetaan maahanmuuttovastaisista mielipiteistään. Wilders on nostattanut kansainvälistä kohua muslimivastaisella Fitna-lyhytelokuvallaan sekä väitteillään, joiden mukaan Koraani yllyttää väkivaltaan. Hän vastustaa kiivaasti Turkin EU-jäsenyyttä.

Suurimmassa osassa EU-maista varsinainen äänestyspäivä on vasta sunnuntaina. Hollannin kanssa samaan aikaan äänesti myös Iso-Britannia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Katso Helena Petäistön juttu Pariisista (Kymmenen uutiset 5.6.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.