Hollannin hallitus on kaatunut – tilannetta edelsi skandaali

Hollannin hallitus on kaatunut, kertovat useat paikallismediat. Hallituksen kaatumista edelsi skandaali lastenhoitotuista. 

Hollannissa oli paljastunut, että tuhansia vanhempia oli syytetty väärin perustein lastenhoitokustannuksiin tarkoitettujen tukien väärinkäytöstä, mikä taas oli syössyt monet taloudellisiin vaikeuksiin, kun tukia oli peritty takaisin.

Hollannin yleisradioyhtiön (NOS) lähteiden mukaan pääministeri Mark Rutte on jättänyt kuninkaalle hallituksensa eroilmoituksen.

Hallitus kaatui vain kaksi kuukautta ennen seuraavia vaaleja, sillä Hollanti äänestää parlamenttivaaleissa maaliskuun puolivälissä.

Ennen sitä Rutten hallituksen odotetaan jatkavan toimitusministeristönä. NOS:n mukaan hallituspuolueet ovat sopineet, että työn koronaviruksen leviämistä vastaan on jatkuttava. Uutistoimisto AFP:n mukaan Rutte ei ollut alun perin halukas eroamaan vedoten koronatoimiin, mutta paine kasvoi, kun oppositiossa oleva työväenpuolueen johtaja Lodewijk Asscher erosi torstaina. Asscher oli Rutten edellisessä hallituksessa sosiaaliministerinä.

Media: Skandaali kosketti 26 000:ta ihmistä

Joulukuussa parlamentin komitea julkaisi kovasanaisen raportin, jossa todettiin monien vanhempien kohdanneen suurta vääryyttä, kun tukia oli peritty takaisin väärin perustein. Komitean mukaan niin ministerit, virkamiehet, kansanedustajat kuin tuomaritkin olivat tehneet virheitä.

Skandaali kosketti hollantilaismedian mukaan noin 26 000:ta ihmistä. Monia oli vaadittu maksamaan takaisin jopa kymmenientuhansien eurojen summia.

Hollannissa on myös paljastunut, että veroviranomainen oli tehnyt etnistä profilointia perustuen ihmisten kaksoiskansalaisuuksiin, ja osa tuon profiloinnin kohteista oli joutunut myös perusteettomien väärinkäyttösyytösten kohteeksi.

Tällä viikolla uhrit jättivät valituksen kolmesta nykyisen ministerin ja kahdesta entisen ministerin toimista.

Hallitus oli ilmoittanut maksavansa vanhemmille tuntuvia korvauksia, mutta lupaus ei riittänyt hiljentämään skandaalia.

Rutte on yksi Euroopan pitkäaikaisimmista pääministereistä: hän on ollut vallassa vuodesta 2010 alkaen. Tuoreet gallupit povaavat Ruttelle jatkokautta, sillä hänen toimintansa koronaviruskriisissä on saanut hyväksyntää.

Lue myös:

    Uusimmat