Armahdusskandaali oli liikaa – Unkarin presidentti eroaa

Unkarin presidentti Katalin Novak kertoo eroavansa tehtävästään.

Novakin eroa oli vaadittu sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi hänen armahtaneen entisen lastenkodin varajohtajan, joka oli peitellyt sen asukkaiden hyväksikäyttötapauksia. Armahdettu mies oli yksi rikollisista, jotka Novak armahti ennen paavi Franciscuksen vierailua viime huhtikuussa.

Mies oli tuomittu yli kolmen vuoden vankeuteen siitä, että hän oli painostanut uhreja vetämään syytöksensä takaisin, kertoo muun muassa Bloomberg. Lasten hyväksikäyttäjä oli laitoksen johtaja, joka sittemmin tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen. Uhreja oli kymmenen vuosien 2004–2016 aikana.

Novak tunnusti tehneensä virheen armahtaessaan entisen varajohtajan.

Samassa yhteydessä armahdettiin muun muassa terrorismista tuomittu äärioikeistoaktivisti, mistä ei kuitenkaan aiheutunut Unkarissa merkittävää skandaalia.

Toissa vuonna tehtävässään aloittanut Novak, 46, on pääministeri Viktor Orbanin läheinen liittolainen. Hän oli Unkarin ensimmäinen naispresidentti. Ennen presidenttiyttään perinteisten perhearvojen vaalijana profiloitunut Novak toimi Unkarin perheministerinä.

Unkarissa presidentin tehtävä on pääosin seremoniallinen ja valta on pääministerillä.

Novakin eron lisäksi maan entinen oikeusministeri Judit Varga ilmoitti vetäytyvänsä julkisista tehtävistä, koska oli antanut suostumuksensa armahdukselle. Hän jätti oikeusministerin tehtävän jo aiemmin keskittyäkseen valtapuolue Fideszin EU-vaalikampanjan johtamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat