Hoivabisneksen mullistanut hollantilaisyhtiö pyrkii Suomen markkinoille – "Olemme tulossa luomaan kontakteja"

Hollantilaisyhtiö Buurtzorg hamuaa Suomen hoivamarkkinoille. Kotimaassaan yhtiö on laskenut hoivan kustannuksia ja parantanut tuloksia.

Hollantilainen hoivabisnestä mullistanut Buurtzorg tutkii mahdollisuuksia aloittaa toiminnan Suomessa. Hollannissa Buurtzorg on voittoa tavoittelematon säätiö. Buurtzorgin liikevaihto oli 2017 lähes 400 miljoonaa euroa.

– Olemme tulossa luomaan kontakteja ja keskustelemaan mahdollisten yhteistyötahojen kanssa, sanoo Buurtzorgin Europe -yksikön kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava John Lindström.

Hamuaa kunnan kotihoidon palveluita

Buurtzorg toimii 24 maassa. Ruotsissa Buurtzorgilla on oma yhtiö. Useissa maissa sillä on paikallinen kumppani, joka lisensioi toimintatavan ja ehkä brändin.

– Tämä olisi perusmalli. Mutta tärkeintä on, että kumppanimme haluaa kehittää hoivaa ja yhteistyötaholla on halua muutokseen ja energiaa viedä muutoksia läpi, sanoo Lindström.

Usein myös paikallinen yhteistyökumppani on voittoa tavoittelematon säätiö tai järjestö.

Suomessa Buurtzorgin yhteistyökumppani todennäköisesti tuottaisi kunnallisia kotihoidon palveluita.

Sairaanhoitaja perusti yhtiön

Yhtiön perusti 12 vuotta sitten sairaanhoitaja Jos de Blok, joka halusi kehittää vanhusten kotisairaanhoitoa eri suuntaan kuin alalla toimineet muut yhtiöt.

Yhtiön toimintaperiaate on mullistava. Hoiva- ja hoitohenkilökunta työskentelee 10–12 hengen tiimeissä, joilla on suuri vapaus suunnitella toimintaansa aina työvuorolistoista ja työnjaosta lähtien.

Tiimien toimistot ovat siinä naapurustossa, jossa ne työskentelevät. Tiimit ovat itse yhteydessä hoidettavien verkostoihin, kuten sukulaisiin, naapureihin sekä terveys- ja hoivapalveluita tarjoaviin tahoihin. Nämä tahot aktivoidaan tiukemmin osaksi vanhusten hoivaa.

Käynti kestää pidempään, käyntejä vähemmän

Buurtzorg pyrkii tukemaan mahdollisimman laajasti potilaiden omatoimisuutta. Käynnit asiakkaiden luona kestävät pidempään kuin kilpailijoilla, mutta niitä tarvitaan vähemmän.

Konsulttiyhtiö KPMG:n mukaan yhtiö on Hollannissa laskenut merkittävästi hoidon kustannuksia ja parantanut tuloksia.

Hollannin sosiaali- ja terveyslainsäädäntö ja palvelutuotanto on hyvin erilaista kuin Pohjoismaissa. Siellä vanhukset saavat esimerkiksi enemmän terveydenhoitoa kotona. Pohjoismaissa kotihoito on lähinnä perushoivaa.

Ruotsissa Buurtzorg sovitti mallinsa paikallisiin oloihin. Lindströmin mukaan olisi kuitenkin parempi, jos yhtiö voisi tarjota myös terveydenhoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat