Hoitovastikkeiden nousu yhä nopeaa – tässä kaupungissa vastikkeet nousseet jyrkimmin

Vuosi sitten nousuvauhti oli vieläkin hurjempi.

Asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeet ovat tänä vuonna yhä merkittävässä nousussa, vaikka nousuvauhti on viime vuotta maltillisempaa. Asia ilmenee Kiinteistöliiton kyselystä, johon vastasi toukokuussa liki 4  800 jäsentaloyhtiöiden vastuuhenkilöä.

Kiinteistöliiton mukaan nousuvauhdin hidastuminen johtuu siitä, että kaupungeissa kiinteistöjen kustannusten nousu on isolta osaltaan hidastunut.

Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräistä vastiketta on tänä vuonna nostettu hieman yli neljä prosenttia. Viime vuonna vastaava lukema oli runsaat kahdeksan prosenttia.

Rivitaloissa hoitovastike on noussut keskimäärin miltei viisi prosenttia tänä vuonna. Lukema on aavistuksen viimevuotista maltillisempi.

–  Taloyhtiöiden kannalta on hieno asia, että vastikkeen erittäin ripeä nousutahti on hidastunut. Kuitenkin edelleen hoitovastikkeen nousuvauhti ylittää selvästi esimerkiksi kuluttajahintojen nousuvauhdin, sanoo tiedotteessa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Valtaosa kertoi vakaasta taloudellisesta tilanteesta

Suurissa kaupungeissa hoitovastikkeen nousu on ollut selkeästi nopeinta kerrostaloissa Kuopiossa, jossa nousua on toista vuotta peräkkäin noin seitsemän prosenttia. Jyväskylässä ja Porissa kerrostaloissa nousu taas on ollut maltillista, sillä vastikkeen keskinousu on ollut kolmisen prosenttia.

Kyselyssä neljä viidestä ilmoitti taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen olevan vakaa vastaushetkellä toukokuussa. Osuus kasvoi runsaan vuoden takaiseen verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat