Asuntojen hintojen alamäki jatkui huhtikuussa – kauppojen määrä supistui kolmanneksella

Asuntojen hintojen lasku on jatkunut ympäri Suomea keväällä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa koko maassa 6,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Suurinta lasku oli kerrostalojen hinnoissa, jotka laskivat koko maassa 7,0 prosenttia. Rivitaloasunnot halpenivat 4,2 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 6,7 prosenttia, kun suurten kaupunkien ulkopuolella pudotus oli 5,1 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 7,2 prosenttia. Eniten pudotusta oli Espoossa, jossa laskua kertyi yli kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä ja Tampereella hinnat laskivat runsaat seitsemän prosenttia. Sitä vastoin Oulussa hinnat laskivat muita suuria kaupunkeja vähemmän, kun laskua kertyi vain 0,7 prosenttia.

Tilastokeskus kertoo myös, että kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin huhtikuussa 35 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

"Merkki talouden terveestä toiminnasta"

– Korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja heikon kysynnän oloissa. Pitkään jatkuneen asuntomarkkinoiden nousukiidon jälkeen hintojen huojennus on oikeastaan merkki talouden terveestä toiminnasta, arvioi huhtikuun lukuja Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskinen muistuttaa, että asuntojen hinnat ovat aiemmin nousseet Suomessa tulojen ja vuokrien tahdissa. Hänen mukaansa kuplan puhkeamisen sijaan kyse on nyt ennemminkin markkinoiden sopeutumisesta kohonneisiin korkoihin ja sodan hyydyttämään kysyntään.

– Olisin enemmän huolissani, jos asuntojen hinnat eivät tässä tilanteessa laskisi – tai vastaavasti kääntyisi nousuun, kun kysyntä aikanaan elpyy ja korot taittuvat.

Keskinen huomauttaa, että asuntojen hinnat kuitenkin nousivat huhtikuussa 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta eli maaliskuusta.

Lue myös:

    Uusimmat