Pienemmät kaupungit kiinnostavat nyt asuntosijoittajia – nämä seikat kuitenkin huolestuttavat

Asuntosijoittaminen kääntyi kevyeen laskuun, kertoo Suomen Vuokranantajat ry. 

Viime syksynä uuden sijoitusasunnon aikoi ostaa tai ostoa harkitsi 31 prosenttia vastaajista, kun tänä keväänä ostoaikeisten ja ostoa harkitsevien osuus putosi noin 26 prosenttiin.

Asuntojen myyntiä suunnittelevien vastaajien osuus kasvoi syksyn miltei 11 prosentista noin 14 prosenttiin.

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen muistuttaa tiedotteessa, että selvä enemmistö ei pohdi kumpaakaan vaihtoehtoa.

– Asuntosijoittaminen on tyypillisesti hyvin pitkäjänteistä sijoittamista, jossa tähtäin on pitkällä tulevaisuudessa. Yleisin syy asuntosijoittamiselle on eläkepäivien lisäturvan hankkiminen, hän kertoo.

Tämän vuoden alussa asuntosijoittajien suosimia pieniä asuntoja näkyi myyntisivustolla selvästi viime vuotista enemmän.

Miten sota vaikuttaa Suomen asuntokauppaan? 8:55
Miten sota vaikuttaa Suomen asuntokauppaan?

Asuntosijoittajat ovat varuillaan, koska asuntosijoittaminen kannattaa huonommin, kun vuokrat laskevat ja taloyhtiöiden hoitokulut paisuvat. Velkavivulla sijoittajiksi ryhtyvät ovat huolissaan myös korkojen noususta.

Asuntosijoittajien kilpa vuokralaisista on kiristynyt monessa kaupungissa. Tästä syystä markkinavuokrien odotetaan nousevan hitaammin kuin hoitokulujen.

Vuokranantajien kyselyyn vastanneet nostivat suurimmaksi riskiksi juuri taloyhtiöiden hoitokulujen nousun. Energian ja rakennusmateriaalien hinnat kasvoivat jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta sota on kiihdyttänyt hintojen nousua.

Toiseksi suurimpana riskinä asuntosijoittajat pitivät korkojen nousua ja kolmanneksi eniten huolta aiheutti verotuksen kiristyminen.

Synkät tunnelmat monissa kaupungeissa

Tampereella, Turussa ja Järvenpäässä toimivilla vuokranantajilla oli kyselyn mukaan myönteisimmät arviot vuokramarkkinoiden näkymistä. Kouvolan, Mikkelin ja Kajaanin asuntosijoittajat antoivat kielteisimmät arviot.

Arviot vuokramarkkinoiden tulevaisuudesta synkkenivät kaikissa kaupungeissa. Rokkanen huomauttaa, että pääkaupunkiseudulla vuokrataso on ollut ”historiallisesti” laskussa kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

Järvenpään, Porvoon ja Lohjan näkymät ovat kyselyn mukaan aavistuksen pääkaupunkiseudun kaupunkien näkymiä paremmat.

– Asuntosijoittajien kiinnostus pienempiin kaupunkeihin pääkaupunkiseudun ympärillä on kasvanut korona-aikana, Rokkanen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat