Vuokrat nousseet Tampereella ja Turussa pääkaupunkiseutua vinhemmin – Rovaniemi kiilasi tilaston ykköseksi

Vinkit vuokra-asunnon hakijalle kuinka erottua asuntoa hakiessa 3:46
Katso myös: Asuntoa vuokraamassa? Näin erotut asuntoa hakiessa!

Asiantuntijoiden mukaan kuluvan vuoden vuokrakehitys jatkunee nykytasolla. Inflaatiotilanteeseen verrattuna vuokrien korotukset ovat olleet maltillisia, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.

Viime vuonna Helsingin vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vaatimattomat 0,3 prosenttia, kertoi Tilastokeskus tänään torstaina.

Selvästi vauhdikkaampaa vuokrien nousu oli Turussa ja Tampereella. Turussa vuokrat nousivat 1,8 prosenttia ja Tampereella 1,7 prosenttia vuoden 2022 aikana.

Suurinta nousu oli Rovaniemellä, jossa vuokrat nousivat kaksi prosenttia.

Pääkaupunkiseutujen eri alueilla suuria eroja

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan vuokrien kehitys ei ole tasaista pääkaupunkiseudun alueita tarkasteltaessa, vaikka Turun ja Tampereen lukuihin on selvä ero. Tietyillä alueilla vuokrat ovat nousseet Turun ja Tampereen tapaan, mutta toisilla alueilla vuokrat ovat polkeneet paikallaan tai jopa laskeneet.

Tilastokeskuksen esille nostama kasvukeskusten vuokrakehityksen eriytyminen näkyy vuosia vertaillessa. Vuosineljänneksiä tarkasteltaessa vuokrat ovat kuitenkin nousseet pääkaupunkiseudulla loka-joulukuussa muun Suomen tapaan edelliseen neljännekseen verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat loka-joulukuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 0,4 prosenttia, kun muualla Suomessa nousua oli 0,5 prosenttia.

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkasen mukaan koronavuosina maltillistunut vuokrakehitys pääkaupunkiseudulla on nyt piristynyt, kun pääkaupunkiseudun väestönkasvu on jälleen vauhdittunut.

Vuokrakehitys jatkunee samalla tasolla

Loka-joulukuussa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien vuosimuutos oli 0,9 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia. Heinä-syyskuussa vastaavat luvut olivat 0,3 prosenttia ja 1,2 prosenttia. Myös vuosineljännesmuutoksia tarkasteltaessa vuokrien nousu on kiihtynyt.

– Vuokra-asuntojen piristynyt kysyntä ja vuokranantajien kulujen kasvu tuovat vuokriin nousupainetta. Toisaalta vuokrien nousua hidastaa se, että inflaatio syö vuokralla asuvien käytettävissä olevia tuloja ja monessa kaupungissa vuokra-asuntoja on edelleen hyvin tarjolla. Ennakoisin vuokrakehityksen pysyttelevän suunnilleen nykyvauhdissa tänä vuonna, Rokkanen sanoo.

Rokkasen mukaan epävarma taloustilanne ja nopea korkojen nousu ovat tehneet monista varovaisempia asunnon ostamisen suhteen.

– Moni voi ajatella, että vuokra-asuminen on tässä kohtaa joustavampi ja turvallisempi vaihtoehto.

Vuokraturvan Metsola: Loppuvuotta kovempaa vuokrien nousua tuskin nähdään

Metsola uskoo alkaneen vuoden vuokramarkkinoiden olevan isommassa kuvassa päättyneen kaltainen, jos mitään dramaattista ei tapahdu.

Viime vuosikymmenellä vuokria kohotettiin hanakasti, vaikka inflaatio oli matala ja kuluttajaindeksin muutokset olivat sitä kautta todella pieniä. Tällä vuosikymmenellä vuokrien nousu on ollut selkeästi maltillisempaa. Pandemian synnyttämä poikkeusaika sekä Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttama inflaatiotilanne ovat vaikuttaneet vuokriin, joiden korotukset ovat olleet tällä vuosikymmenellä selkeästi aiempaa kevyempiä.

Yleistä inflaatiotasoa tarkasteltaessa nyt nähdyt vuokrien korotukset ovat olleet kovimmillaankin varsin maltillisia, Metsola arvioi.

– Tuskin tullaan näkemään juuri tämän kovempaa vuokrien nousua kuin nyt vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta pientä nousua kuitenkin, Metsola arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat