Hoitajamitoituksesta iso haaste: Vanhushoitoon pitäisi repäistä yli 4000 uutta hoitajaa, mutta nuoria ei kiinnosta – "Sopii myös aikuisille ammatin vaihtajille"

Raskas työelämä pelottaa jo ennen valmistumista - hoitajamitoitus kirjataan lakiin, näin sairaanhoitajaopiskelijat uskovat sen vaikuttavan 10:22

Uusia opiskelijoita tarvittaisiin noin 5 000 kolmessa vuodessa, mutta rahoituksesta ei ole vielä päätöstä.

Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvitaan vuoden 2023 kevääseen mennessä 4 400 uutta hoitajaa, vaikka työvoiman saatavuus on jo nyt merkittävä ongelma ikäihmisten asumispalveluissa. Hallitus pyrkisi vastaamaan tähän muun muassa lisäämällä lähihoitaja- ja sairaanhoitajakoulutuksen aloituspaikkoja. Hoitajatarve johtuu siitä, että hallitus esittää lakiin sitovaa 0,7:n hoitajamitoitusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM) on arvioitu, että lähihoitajakoulutukseen tarvittaisiin noin 5 000 uutta opiskelijaa, mikä vaatisi lähes 150 miljoonan euron määräaikaisen lisärahoituksen. Uusia opiskelijoita pitäisi ottaa hallituksen esityksen mukaan kuluvasta vuodesta alkaen 1 700 vuodessa kolmen vuoden ajan. OKM:stä kerrotaan, että hallitus ei ole vielä vahvistanut asiaa.

– Siitä on ajatus, mistä ne rahat otetaan ja se asia kerrotaan sitten, kun se on muodollisesti päätöksessä, opetusministeri Li Anderssonin (vas.) esikunnasta todettiin STT:lle.

Lisää tarvitaan erityisesti lähihoitajia, koska hallituksen esityksen mukaan hoiva-avustajat eivät saa työskennellä yksin välittömässä asiakastyössä eivätkä ilman koulutusta osallistua lääkehuoltoon. Sairaanhoitajien määrän pitäisi kasvaa henkilömitoituksen nousun vuoksi noin 530 sairaanhoitajalla, hallituksen esityksessä arvioidaan.

Lähihoitajakoulutus sopii ammatin vaihtajille

Nuorten silmissä alan koulutus on menettänyt hohdettaan tasaisesti viime vuosina. Viime keväänä lähihoitajaopintoihin pyrki yhteishaussa alle 8 600 hakijaa, mikä on lähes 4 600 vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä opiskelijoita hakee ammatilliseen koulutukseen huomattavasti myös jatkuvan haun kautta, sanotaan OKM:stä. Sen kautta koulutukseen hakeutuvista ei ole tilastoja.

– Siellä on hyvin monen ikäistä koulutettavaa tälläkin hetkellä aina eläkeikään saakka. Lähihoitajan tehtävät sopivat hyvin aikuisille ammatin vaihtajille, OKM:stä kerrotaan.

Hoitajamitoitus auttaa työssä jaksamiseen

Opetushallituksen mukaan lähihoitajan koulutuksen aloittaneiden opiskelijoiden määrä oli vuonna 2017 noin 14 000. Tutkintoja suoritettiin yhteensä lähes 11 000 ja vanhustyöhön erikoistuneita oli lähes 1 500.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) uskoo, että jo sitova hoitajamitoitus itsessään lisäisi alan houkuttelevuutta, kun esimerkiksi siivouksesta ja pyykkäyksestä huolehtisi eri henkilöstö ja hoitajat voisivat keskittyä hoivatyöhön.

– Hoitajamitoitusta koskeva lainsäädäntö on vastaus työssä jaksamiseen, Kiuru sanoi.

Yksi vaihtoehto olisi myös rekrytoida uusia hoitajia työperäistä maahanmuuttoa tehostamalla.

– En halua pitää sitä kuitenkaan ainoana ja konkreettisimpana keinona. Alalla pitää olla riittävä kielitaito ja pätevyydet ja kelpoisuudet kunnossa, mutta en sulje sitä missään tapauksessa pois, Kiuru sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat