HKScanin tehtaan ohi ulkoillut nainen järkyttyi näkemästään: ”Siat kokivat vielä lyömistä, kauhua ja pakottamista matkallaan kuolemaan”

Maarit Aurasen lenkki koiriensa kanssa päättyi eilen järkytyksen ja surun tunteisiin, kun hän ulkoili HKScanin tehtaan lähellä Forssassa. Hän kuvailee olevansa järkyttynyt, suuttunut ja pahoillaan, koska hän todisti eläinkuljetuksen saapumista tehtaalle.

Auranen oli eilen ulkoiluttamassa koiriaan HKScanin tehtaan lähellä, kun hän kuuli sikojen huutavan, kun niitä pakotettiin rekka-autosta sisätiloihin. Auranen on kuullut vastaavia ääniä aiemminkin, mutta tällä kertaa rekasta kuuluvat äänet olivat normaalia kovemmat ja hän kuuli ne korvakuulokkeistaan huolimatta.

Päivitetty 31.10.2019: Käräjäoikeus on katsonut naisen kertomuksen vääräksi. Nainen tuomittiin kunnianloukkauksesta. Lue lisää täältä.

– Mies huusi ja karjui, samoin huusivat miehen ajolevyllä mäiskimät siat, kertoo Auranen MTV Uutisille.

Hän kirjoitti asiasta myös Facebook-sivuillaan.

Huusi miestä lopettamaan

Aurasen mukaan sikoja purettiin HKScanin Forssan tehtaan lastauslaiturilla kolmikerroksisesta, täysperävaunullisesta rekasta. Auranen oli kävelytiellä noin 30 metrin päässä laiturista.

Naisen mukaan edes vierellä kulkeva vilkasliikenteinen tie, kova tuuli tai Aurasen kuuntelema äänikirja eivät vaimentaneet miehen ja sikojen huutoa.

– Siat kokivat vielä lyömistä, kauhua ja pakottamista matkallaan kuolemaan. Se tuntui ja tuntuu edelleen käsittämättömältä. En nähnyt miestä kunnolla, mutta näin kun ajolevy heilui, Auranen kertaa.

Mies oli Aurasen mukaan lyönyt sikoja ajolevyllä, kun hän yritti saada siat ulos rekasta mahdollisimman nopeasti.

– Sikojen hirvittävä huuto ja ajolevyn läiskinä jatkuivat ja minä aloin huutaa. Huusin miestä lopettamaan niin paljon kuin ikinä ennen olen itsestäni ääntä saanut.

Hakkaaminen loppui, samoin miehen huutaminen, Auranen kertoo.

Kuljetuspäällikkö lupasi selvittää

Auranen soitti välittömästi episodin jälkeen HKScanille, josta hän sai yhteyden kuljetuspäällikkö Heikki Yrjölään. Auranen kertoi hänelle näkemästään. Suhtautuminen oli Aurasen mukaan asiallista ja kuljetuspäällikkö lupasi selvittää asiaa.

– Hän kertoi, että kuljetusliikkeet ja niiden kuljettajat kyllä koulutetaan ja, että näihin epäkohtiin puututaan mahdollisuuksien mukaan. Jos kuitenkin epäkohdat jatkuvat, prosessissa on pakko olla jossain vikaa, Auranen ihmettelee.

Eilen ei ollut ensimmäinen kerta, kun Auranen kuuli sikojen huutoa HKScanin tehtaalla. Nyt hän kuitenkin kuuli ensimmäisen kerran miehen karjunnan nousevan kaikkein kovimmaksi huudoksi.

Myös MTV Uutiset oli HKScanin kuljetuspäällikkö Heikki Yrjölään yhteydessä. Hän vahvistaa, että Auranen soitti hänelle.

– Asia on selvityksessä, en pysty sitä sen enempää kommentoimaan. Pitää saada ensin kyseinen kuljettaja kiinni, Yrjölä sanoo MTV Uutisille.

"Koko maailma on vinossa"

Aurasen mielestä ongelma ei ole pelkästään kuljettajassa, kuljetusliikkeessä, HK:ssa tai muussakaan yksittäisessä tekijässä, vaan se on suurempi.

– Koko maailma on ihan käsittämättömän vinossa silloin, kun eläviä elämiä tuotetaan sellaista vauhtia kuin nyt tehdään. Joulu on tulossa, joten sikoja täytyy tuottaa vieläkin nopeammin, halvemmin ja enemmän. Jokaisen, joka vesi kielellä haaveilee joulukinkusta, olisi hyvä käydä seisomassa siantappolaitoksessa katsomassa alusta loppuun, kuinka hänen kinkkunsa valmistuu, Auranen lataa. 

Lue myös:

    Uusimmat