Mainos

Perättömät somepuheet sikojen kaltoinkohtelusta tulivat kalliiksi – oikeus katsoi forssalaisnaisen ylireagoineen teurastamon ääniin

0:36
HKScan julkaisi videon sikojen purkamisesta hälventääkseen väitteet kaltoinkohtelusta.

Vuonna 1972 syntyneen naisen perätön somekirjoittelu sikojen kohtelusta teurastamolle vietäessä johti käräjätuomioon.

Nainen oli Facebook-päivityksessä väittänyt sikoja kuljettaneen miehen hakanneen niitä lastin purkutilanteessa ajolevyllä sekä karjuneen niille.

Purkua todistanut eläinlääkäri pystyi todistamaan, ettei väitettyjä tapahtumia ollut sattunut. Myös videotallenne eläinten purkamisesta puhui naisen kertomusta vastaan.

Oikeus katsoi todisteiden valossa, ettei väitettyjä väärinkäytöksiä ollut tapahtunut. Nainen oli siis kertonut valheellisen tiedon.

– On mahdollista, että [nainen] on kuullut sikojen pitämää ääntä ja nähnyt kuljetusajoneuvon ikkunassa jotain liikettä. Hän on ylireagoinut tähän, ja vetänyt johtopäätöksensä sikojen kaltoinkohtelusta. [Naisen] on täytynyt käsittää, että hänen johtopäätöksensä ja päivityksensä eivät ole perustuneet tietoon. Näin ollen menettelyä on pidettävä tahallisena, oikeus linjasi tuomiossaan.

Oikeus hylkäsi syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta katsoi naisen syyllistyneen perusmuotoiseen tekoon. Uhrille ei näytetty syntyneen erityisen suurta vahinkoa, ja virheellinen tieto oli julkisuudessa oikaistu varsin nopeasti.

Nainen tuomittiin kunnianloukkauksesta 30 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti 990 euron seuraamusta.

Maksettavaksi tuli myös 3000 euron korvaus kärsimyksestä, 500 euroa tilapäisestä psyykkisestä haitasta sekä 6000 euron oikeudenkänytikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja