Hjallis Harkimo purkaa pettymystään politiikkaan: Ei saanut lupailuista huolimatta ministerisalkkua, vaikka vaaleissa tuli 11 000 ääntä

Hjallis - politiikan pelikentällä 8:06

Järjetöntä, pieni piiri, oma etu, oma ideologia. Nämä sanat ja termit vilisevät kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon suussa, kun häntä pyydetään kuvailemaan suomalaista politiikkaa.

Harkimo kertoo eilen julkaistussa Suoraan sanottuna -kirjassaan, kuinka tärkeät poliittiset päätökset tehdään pienessä sisäpiirissä ja kuinka valtava ero on politiikan puheiden ja tekojen välillä.

Liikemiehenä Harkimo on tottunut tekemään, ei puhumaan. Tämä olikin yksi syistä miksi hän erosi kokoomuksesta viime keväänä ja perusti oman eduskuntaryhmänsä – ja myöhemmin Liike nyt -liikkeen muun muassa Mikael Jungnerin kanssa.

– Jokaisella puolueella on oma kohderyhmä, jolle politiikkaa tehdään. Kohderyhmän pitäisi olla Suomi. Kun kaksi kohderyhmää kohtaa ja tekee kompromissin, sitten syntyy sotkuinen sote, Harkimo kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

– Siinä ei olla ajateltu ihmistä, joka menee lääkäriin. Päätöksen keskuudessa on maakuntamallit ja valinnanvapaudet, jotka ovat ideologisia juttuja sen puolueen kohderyhmälle, Harkimo jatkoi.

"Puolueajattelu järjetöntä"

Harkimon mukaan politiikassa ei ole tulosvastuuta, vaikka edustajat onkin valittava vaaleilla aina uudestaan. Puolueajattelu tekee poliittisesta debatista "järjetöntä".

– On ihan järjetöntä, että opposition mukaan hallitus ei tee yhtään asiaa oikein eikä hallituksen mukaan oppositio sano yhtään asiaa oikein.

Harkimo kertoo ihmetelleensä, mikseivät puolueet ole enemmän huolissaan, että vain muutama prosentti suomalaisista kuuluu poliittiseen puolueeseen.

– Nuoret eivät ole yhtään kiinnostuneita, koska poliitikot eivät puhuttele heitä heidän omissa medioissaan eikä heidän kielellään.

– Ne ei voi olla kiinnostuneita. Onhan se kauheaa, että ne, joille politiikkaa tehdään, eivät halua osallistua, Harkimo jatkaa.

Varoitus puolueiden vaalihoukutteluista

Kirjassaan Harkimo haluaa varoittaa, miten puolueet houkuttelevat ehdokkaita vaalilistoillensa. Harkimolle lupailtiin kulttuuriministerin paikkaa, jota hän ei kuitenkaan saanut, vaikka ääniä vaaleissa tuli yli 11 000.

Harkimo kuitenkin korostaa, ettei halua kritisoida itse valintaa tai ministeripaikan lipeämistä enempää, sillä pestiin yhdistettiin opetusministerin tehtävät.

Harkimon mukaan silloinen kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb luotti tässä yhdistelmässä Harkimoa enemmän Sanni Grahn-Laasoseen.

Harkimo ei myöskään halua syytää sontaa kokoomuksen niskaan.

– Mä uskon, että tämä systeemi on sama kaikissa isoissa puolueissa.

"Miksei kansa osaisi päättää?"

Videolla Harkimo kertoo lisää, miksi Liike Nytin tapa päättää ajamistaan asioista nettiäänestysten päätöksillä on tämän päivän tapa hoitaa politiikkaa.

– On älytöntä sanoa, etteivät ihmiset osaa tästä päättää. Ei he ole tyhmempiä kuin kukaan muukaan tai kansanedustajat. Kun perehtyvät asioihin, pystyvät kiinnostumaan. Kaikki eivät ole samoista asioista kiinnostuneita vaan eri asioista.

Lue myös:

    Uusimmat