Mainos

Hiv-tartuntojen pelätään lisääntyvän Baltiasta käsin

Hiv-tartuntojen määrä saattaa kasvaa Suomessa, kun Baltian maat liittyvät Euroopan Unioniin, varoittaa Aids-tukikeskus.

Aids-tukikeskus varoittaa hiv-tartuntojen määrän mahdollisesta kasvamisesta, kun Baltian maat liittyvät EU:hun. Vaikka pahin epidemia näyttäisi ainakin tilastojen mukaan olevan ohi Baltiassa, on tilanne edelleen vakava.

Virossa tartuntojen määrä kasvoi vielä muutama vuosi sitten nopeimmin maailmassa.

- Toki riski suomalaisten hiv-tapausten määrän kasvusta lisääntyy vapaan liikkuvuuden myötä, korostaa tukikeskuksen toiminnanjohtaja Bengt Lindblom.

Tukikeskus on yhdessä ranskalaisen aids-järjestön AIDES:in kanssa aloittanut projektin entisissä sosialistimaissa. Tukikeskuksen vastuualue on Baltia. Tavoitteena on tukea kansalaisjärjestöjä näissä maissa, välittää tietoa ja tarjota hivin parissa työskenteleville mahdollisuus tutustua toimintaan Suomessa.

Virossa on nykyisin noin 3 800 hiv-positiivista henkilöä. Kun pidetään mielessä Viron väestö, noin 1,5 miljoonaa, on luku huolestuttavan korkea.

Vuonna 2001 Virossa todettiin runsaat 1 400 tapausta ja viime vuonna noin 900. Ongelma ei ole yhtä suuri, ei ainakaan virallisten tilastojen valossa, Latviassa ja Liettuassa. Myös niissä hiv-tartunnat ovat kuitenkin lisääntyneet voimakkaasti.

Prostituutio ja huumeet käsi kädessä


Ylivoimaisesti suurin hiv-ryhmä Baltiassa ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät. Esimerkiksi Latviassa kolme neljästä hiv-positiivisesta on huumeiden käyttäjiä. Viruksen pelätään leviävän myös muihin ryhmiin, koska huumeiden käyttö ja prostituutio kulkevat yleisesti käsi kädessä.

Useat suomalaismiehet ovat jo saaneet hiv-tartunnan prostituoiduilta Baltiassa. Seksiturismi Viroon on jo nyt huolestuttavaa, mutta Baltian maiden liittyessä EU:hun on vaarana, että yhä useampi prostituoitu hakeutuu Suomeen.

Valtio ei osallistu

Aids-työ on hyvin alkeellisella tasolla Baltiassa. Olemassa olevat harvat järjestöt, niin kansalais- kuin valtiollisetkin, ovat käytännössä täysin riippuvaisia ulkomailta saatavasta rahoituksesta.

- Valtiovalta ei panosta asiaan näissä maissa juuri lainkaan, sanoo Lindblom.

Monet poliitikotkaan eivät ota ongelmaa tosissaan, vaan katsovat, että hiv-tartunnan saaneiden, erityisesti suonensisäisten huumeiden käyttäjien, on pärjättävä omillaan.

- Näissä maissa asiat ovat menneet pieleen. Ne ovat siirtyneet kommunismista äärikapitalismiin, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen on suurelta osin huolehdittava itsestään, sanoo Lindblom.

Suomi menestynyt hiv-taistelussa

Suomi on menestyksellisesti onnistunut rajoittamaan hiv-tartuntoja suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa. Vuonna 1999 havaituista 143 tartuntatapauksesta 86 johtui huumeiden käytöstä. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 129 ja 27.

Suomessa on nykyisin noin 1500 hiv-tartunnan saanutta. Havaittujen hiv-tapausten määrä on tasaantunut noin 130:een vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.