Hiv leviää rajusti Venäjällä – miljoonan tapauksen raja ylittyi

Hiv-tapausten määrä kasvaa rajua vauhtia Venäjällä, ja miljoonan tapauksen raja on mennyt rikki.

Venäjän valtiollisen aids-keskuksen johtaja, professori Vadim Pokrovski kertoo, että miljoonas tapaus on 26-vuotias nainen, jonka tauti diagnosoitiin eilen maan eteläosassa. Pokrovski varoittaa, että hiv-tapausten määrä maassa on nyt ennätyslukemissa. 

Pokrovskin mukaan määrä voi olla sitäkin korkeampi, jopa 1,5 miljoonaa, sillä kaikki tapaukset eivät ole viranomaisten tiedossa. Tämä merkitsee sitä, että aikuisväestöstä noin prosentilla on virustartunta. Pokrovski varoittaa maan olevan nyt käännekohdassa: joko tartuntojen ehkäisemiseksi aletaan tehdä jotain tai tulevaisuudessa virus leviää yhä kiivaammin väestön keskuudessa. Ennaltaehkäisevää työtä ei asiantuntijan mukaan Venäjällä ole tehty juuri lainkaan. 

HI-virus leviää Venäjällä yleisimmin (55-60 prosenttia) huumeiden käyttäjien keskuudessa. Noin 40 prosenttia tapauksista leviää heteroseksin välityksellä. Vain noin 1,5 prosenttia hi-virustapauksista on levinnyt homoseksuaalien kesken. 

Pokrovski sanoo uutsitoimisto AFP:llä, että hiv-tartunnat Venäjällä ovat ennen kaikkea 25-30-vuotiaiden tauti. Potilaat kuolevat noin 35 vuoden iässä. Kyseessä on vakavasti otettava nuorten venäläisten kuolinsyy. Pokrovski ennustaa, että nykyvauhdilla tartuntojen määrä kaksinkertaistuu 4-5 vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat