Mainos

HIV-lääkkeille vastustuskykyiset viruskannat yleistyneet

HIV:n antiretroviraaliset lääkkeet mahdollistavat nykyään lähes normaalin elämän ja eliniän HIV-tartunnan saaneille. Lääkitysten yleistymisen myötä ovat kuitenkin yleistyneet myös niille vastustuskykyiset viruskannat. Ongelma on suurin Afrikassa, jossa myös epidemia on pahin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella nykyään noin kymmenen prosenttia potilaista, joilla ollaan aloittamassa lääkitystä, kantaa lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja. Erityisesti vastustuskyky NNRT-lääkkeille eli nonnukleosidi-RT-estäjille on yleistynyt.

Vastustuskykyiset kannat ovat lisääntyneet varsinkin itäisessä Afrikassa ja Etelä-Afrikassa. Vastustuskykyisten kantojen kantajat ovat usein saaneet antiretroviraalisia lääkkeitä aikaisemminkin, mutta he ovat syystä tai toisesta lopettaneet lääkityksen ensimmäisellä kerralla, mikä on antanut virukselle mahdollisuuden kehittää vastustuskyvyn.

Vastustuskykyisten viruskantojen yleistyminen huolestuttaa, sillä määrätietoisin ponnisteluin HIV-epidemia olisi mahdollisesti voitettavissa lääkitysten ja muiden nykyisin käytössä olevin keinoin.

Tulokset julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä. Ne perustuvat 56 000 antiretroviraalisen lääkityksen vuosina 2001–2016 aloittaneen HIV-potilaan terveystietoihin 63 eri maasta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Antibioottiresistenssi uhkaa viedä ajassa sata vuotta taaksepäin

Antibioottiresistenssi uhkaa vaikeiden infektioiden hoitoa. Suomessakin on jo ollut tapauksia, joissa toimivan antibiootin löytäminen potilaalle on osoittautunut vaikeaksi.

6:10

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.