Historiallisen hurja maastaveto: Tuomas Hautala kiskoi ME:n ylittävän tuloksen – "Se on siinä!"

Massiivinen maastaveto: Tuomas Hautala nosti 400 kiloa raakana – olisi virallisessa kisassa maailmanennätys 0:32
Tämä kannattaa katsoa: Tuomas Hautala vetää massiiviset 400 kiloa maasta raakana!

"Se on siinä!" Tuomas Hautala karjaisi vapautuneesti. 116-kiloinen voimailija nosti kuntosalilla maasta massiiviset 400 kiloa raakana, ilman maastavetopukua tai remmejä. Tulos olisi virallisessa kilpailussa Kansainvälisen voimanostoliitto IPF:n maailmanennätys 120-kiloisten sarjassa.

Hautala kiskoi nyt 400 kiloa maasta ensimmäistä kertaa ilman avustavia nostoremmejä. Nosto oli lapualaiselta voimanpesältä hallitun tyylikäs levytangon pursutessa kiekkoja päihinsä saakka.

Remmien avulla Hautala oli päässyt treeneissä 400 kiloon vuonna 2020, ja hän on sittemmin nostanut remmeillä parhaimmillaan 420 kiloa.

Hautala on kisannut myös Voimalajiliiton alaisissa kisoissa, joissa nostoremmit sallitaan, mutta ilman remmejä hän kilvoittelee klassisessa voimanostossa, jossa ainoa tukea antava varuste on nostovyö. IPF:n maailmanennätys tällaisessa raakanostossa on Inderraj Singh Dhillonin maasta vetämä 395,5 kiloa. Kyseiset liitot velvoittavat urheilijat antidopingsopimukseen, ja heitä testataan.

ME mielessä

Hautala on parhaimmillaan nostanut kilpailussa Suomen ennätykseksi raakana 381 kiloa vuonna 2022. Hänen suurimpana tavoitteenaan on tehdä maailmanennätys, mihin vaaditaan onnistumista virallisessa kilpailussa kansainvälisellä tuomaristolla.

– Olihan tuo hieno treeneissä nostaa, mutta kisatulos on eri. Jos ei tule takapakkeja, on varma, että se tuloo tänä vuonna kisassa, Hautala sanoo.

Katso Hautalan valtaisa 400 kilon maastaveto ylälaidan videolta.

"Selkäkipua, laihduttelua ja uudelleen aloittamista"

Vuonna 1992 syntyneen Hautalan matkalla 400 kilon raakanostoon on riittänyt töyssyjäkin.

– Minähän olen vetänyt 380 kisassa jo 2015. Sitten on ollut kaiken maailman selkäkipua, laihduttelua ja uudelleen aloittamista, hän kiteyttää.

Selkävaivat, joihin ei ole löytynyt syytä, ovat olleet pitkäkestoisia: Hautalalla on ollut kolmesti noin vuoden selkävihoittelujakso. Kivut eivät ole Hautalan mukaan juuri normaalia arkea haitanneet, mutta urheilemiseen selkävaivoilla on ollut vaikutuksensa.

Vuonna 2016 Hautala ei pystynyt treenaamaan maastavetoa ja kyykkyä oikein lainkaan. Mies pudotti painoaan yli 30 kiloa, ja "lihastakin lähti varmasti hyvin paljon".

– Kun pystyin taas jatkamaan, sain ekassa kisassa silti 320. Niin hyvin olivat voimat pysyneet treenaamattakin, vaikka oli pudotettu painoa kolmekymppiä.

Hautala sanoo, ettei hänellä ollut syytä pitää painoaan korkealla, kun hän ei tiennyt, pystyisikö hän ylipäätään jatkamaan enää kisaamista.

Lähentäjä irti, sitten uuteen nousuun

Onneksi mies on pystynyt jatkamaan. Olkoonkin että takapakkia on sittemminkin paikoin tielle osunut.

– Olin vuosi sitten siinä tilanteessa, että uskoin, että noin pari kuukautta hyvää treeniä enää, niin saan 400 kiloa raakana. Tuli kuitenkin paha loukkaantuminen: minulta repesi vasemmasta jalasta lähentäjä irti kokonaan.

– Siitä olen kuitenkin palautunut hyvin. Marraskuun klassisen voimanoston SM-kisojen jälkeen alettiin olla uudestaan siinä tilanteessa, että arvelin, että parilla hyvällä treenikuukaudella saan sen 400. Tuli ne pari hyvää treenikuukautta, ja sain sen kuten arvelinkin.

"Tulos saattaa parantua vielä"

Hautala on saanut 400 kilon treeninostostaan ansaittuja arvostavia kommentteja monilta Suomen kärkivoimailijoilta. Hautala tiedostaa itsekin, että suoritus on priimaa koko maastavedon historiassa.

– Kyllä se ihan parhaasta päästä on. Miettii, että IPF:ssä kaksi ukkoa on kisassa 400 nostanut ja he ovat molemmat superraskaassa sarjassa (yli 120-kiloisissa). Alemmissa painoluokissa ei ole kukaan vielä sitä kansainvälisissä kisoissa nostanut.

116-kiloisella Hautalalla on vielä varaa nostaa painoaan 120-kiloisten sarjassa kilpaillessaan.

– Olen ollut viime vuosina 105 kilon sarjassa. Olen tullut vähän ylös taas. Siksi näitä ennätyksiä alkaa tulla.

– Olen kuitenkin ollut vain hetken tässä painoluokassa. Tulos saattaa parantua tässä jonkin verran vielä, Hautala sanoo ja vahvistaa aikovansa kohottaa vielä painoaan lähemmäs 120 kiloa.

Nyt remmeillä

Seuraavaksi Hautala on suuntaamassa Voimalajiliiton pure pull -maastanoston SM-kilpailuihin Jyväskylään maaliskuussa. Niissä kisoissa nostoremmien käyttö siis sallitaan, ja Hautala aikoo treenata kuukauden niin.

Silloin kun Hautala on aiemmin saanut 420 kiloa remmien kanssa treeneissä, hän ei ole vielä pystynyt 400 kilon raakanostoon. Hän uskoo, että nyt remmillinenkin tulos voisi parantua.

– Jos panostaisin siihen tosissani muutaman kuukauden, 430 menisi ehkä.

– Se on silti vähän eri asia. Sitäkin pitää treenata erikseen, jos siinä haluaa olla oikeasti hyvä.

Klassisessa voimanostossa, johon sisältyvät maastavedon ohella jalkakyykky ja penkkipunnerrus, Hautala kaavailee kisaavansa seuraavan kerran kevään aikana. Hän ei ole kuitenkaan vielä varma ajankohdasta.

Hautala on klassisen voimanoston 105-kiloisten sarjan MM-hopeamitalisti vuodelta 2019 yhteistuloksella 840 kiloa. Hautala on myös voittanut urallaan kaksi nuorten maailmanmestaruutta.

Lue myös:

    Uusimmat