Historiallisen huono vaalitulos uhkaa keskustaa – asiantuntija tuoreista gallup-luvuista: "Istuva hallitus on ennätyksellisen epäsuosittu"

Keskusta tavoittelee uusia investointeja puunkäytön lisäämiseksi Suomessa 1:49
Video: Keskusta tavoittelee uusia investointeja puunkäytön lisäämiseksi Suomessa

Alma Median tuoreen mielipidemittauksen mukaan kokoomuksen kannatus on pudonnut kuukauden takaisesta 19,7 prosentista yli puolitoista prosenttiyksikköä 18,1:een. Perussuomalaisten kannatus puolestaan on noussut 9,9 prosentista 11,2:een. Kärkipaikkaa pitää SDP 21,3 prosentilla.

– Tämänhetkinen trendi on tällainen, että kokoomuksella on vaikeuksia eikä pelkästään keskustalla. Ylipäätään istuva hallitus on ennätyksellisen epäsuosittu. Sekin varmasti asettaa omia paineitaan tälle sote-uudistukselle, kun näin suuri vastustus on hallituspuolueita kohtaan kansan keskuudessa tällä hetkellä, pohtii MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Yhtenä syynä kokoomuksen alamäkeen Grönlund pitää alkuvuoden aikana käytyjä keskusteluja seksuaalirikoksista ja vanhustenhoidosta.

– Tässä hallitus, erityisesti kokoomus, saa ottaa oman osansa siitä.

Yllättävän moni kertoi puoluekantansa

Grönlund ihmettelee, että Alman gallupissa peräti 79,2 prosenttia vastaajista kertoi puoluekantansa. Luku on huomattavasti suurempi kuin aiemmissa kannatusmittauksissa.

– Yleensä noin 60 prosenttia on sanonut, mitä puoluetta olisi valmis äänestämään. Äänestysprosentti eduskuntavaaleissa tulee olemaan noin 70 paikkeilla ja tässä 80 prosenttia kertoi kantansa. Hyvä kysymys kuuluu, kenellä on liikaa kannatusta eli minkä puolueen kannatus näyttää tällä hetkellä liian suurelta. Käytännössä se tarkoittaa, että jollakin toisella on sitten liian pieni kannatus, huomauttaa Grönlund.

Kimmo Grönlund muistuttaa, että vaalien tulos ei ole missään nimessä vielä selvillä, vaan se ratkeaa vasta vaalipäivänä.

– Oma veikkaukseni on, että kokoomus tulee vielä nousemaan. SDP:n kannatuskehityksestä ei voi vielä sanoa mitään. Antti Rinteen mukaantulo voi aiheuttaa siihen jonkin sortin muutosta. Jos keskustan kannatus jäisi tuohon 14,1 prosentin paikkeille kuten tässä kyselyssä, se olisi puolueelle historiallisen huono tulos.

Lue myös:

    Uusimmat