Mainos

Perussuomalaisten suosio nousussa: taustalla Oulun seksuaalirikosepäilyistä roihahtanut keskustelu

2:05
Perussuomalaiset haluavat istua hallituksessa seuraavien vaalien jälkeen.

Perussuomalaisten kannatus on noussut 2,1 prosenttiyksikköä marraskuusta, ilmenee Ylen Taloustutkimuksella teettämästä joulu-tammikuun kannatusmittauksesta. Kannatuksen nousun taustalla on ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemien rikoksien saama tila uutisissa.

Kannatusmittauksen suosituin puolue on SDP 21,2 prosentin kannatuksella.

Toisena on kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella ja kolmantena on keskusta 16,1 prosentin kannatuksella. Keskustan suosio painui matalimmilleen sitten syksyn 2017.

Mittaukseen haastateltiin yli 2 400:aa ihmistä, ja haastattelut tehtiin joulu-tammikuussa. Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Mittausjaksolla politiikassa on eletty suhteellisen hiljaista kautta.

Nousun taustalla maahanmuuttokeskustelun kiihtyminen

Ylen teettämästä kyselystä käy ilmi, että perussuomalaiset on mittauksen suurin nousija, sillä puolueen kannatus on nyt 10,2 prosenttia eli nousua oli 2,1 prosenttiyksikköä marraskuun mittaukseen verrattuna.

Edellisen kerran perussuomalaisten kannatus ylitti kymmenen prosenttia viime vuoden kesäkuussa.

Perussuomalaisten kannatuksen nousua selittää esimerkiksi se, että maahanmuuttokeskustelu on saanut suhteellisen paljon tilaa, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja STT:lle.

Puolueen kannatuksessa suoranaisina piikkeinä erottuvat viikot, joina uutisoitiin Oulun seksuaalirikosepäilyistä ja Helsingin Arabianrannassa jouluaattona ilmi tulleesta koululaispojan surmasta, Turja sanoo. Puhelinhaastatteluja mittausta varten tehdään viikoittain.

Oppositiolle eniten lisäpaikkoja 

Taloustutkimus laski myös arvion siitä, miten eduskunnan paikat jakautuisivat kannatusprosenttien mukaan. Eniten lisäpaikkoja menisi nykyiseen oppositioon.

SDP saisi 13 lisäpaikkaa eli 47 kansanedustajaa ja vihreät 10 lisäpaikkaa eli 25 kansanedustajaa. Vasemmistoliitto saisi kolme lisäpaikkaa eli 15 kansanedustajaa.

Perussuomalaiset saisi nykykannatuksellaan 15 kansanedustajaa.

RKP:n laskussa "luultavasti kyse tilastopoikkeamasta"

Yksi kannatusmittauksen yllätyksistä liittyy RKP:n lukuun, joka oli mittauksen mukaan vain 2,5 prosenttia. Laskua viime mittauksesta on 1,5 prosenttiyksikköä. Viime vuoden aikana RKP:n kannatus on pääosin vaihdellut neljän prosentin molemmin puolin, joten näin selvä pudotus herätti välittömästi mittaukseen liittyviä spekulaatioita Twitterissä.

Tutkimusjohtaja Turjan mukaan lukua voi selittää se, että mittaukseen ei syystä tai toisesta tavoiteta tarpeeksi RKP:n kannattajia Varsinais-Suomesta. Kolmesta kunnasta eli Kemiönsaaresta, Paraisilta ja Turusta tulee lähes 90 prosenttia RKP:n äänistä maakunnassa.

–  Meidän käsityksemme mukaan kyse on tästä. Meillä on iso, koko Länsi-Suomen kattava kiintiö, ja jos otantaan ei osu RKP-valtaisesta kunnasta tarpeeksi vastaajia, tällaiset heilahdukset ovat mahdollisia, Turja sanoo.

–  Tiedostamme sen, että tässä tapauksessa RKP:n kannatus ei ehkä ole laskenut näin paljoa, vaan luultavasti kyse on tilastopoikkeamasta, hän jatkaa.

Turjan mukaan laskukriteerejä ei kuitenkaan ole haluttu lähteä korjaamaan ennen kevään eduskuntavaaleja.

–  Tarkastelemme tilannetta kokonaisvaltaisesti vaalien jälkeen. Katsomme silloin, pystyykö RKP:n tilanteelle tekemään jotakin esimerkiksi kiintiöimällä tai sitten keskustelemalla otoksen laadusta otostoimittajamme kanssa.

Turjan mukaan RKP:tä koskeva mahdollinen tilastopoikkeama ei vaikuta merkittävästi muiden puolueiden kannatuslukuihin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja