Historiallinen lämpöennätys – 1,5 asteen raja ylitetty

Tältä näyttää loppuviikon läkähdyttävä sääennuste – muista huomioida nämä asiat 5:38
Katso lähipäivien tuorein ennuste tästä

Kuluvan kesäkuun alku on ollut maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin kesäkuun alku, EU:n ilmastonmuutosta seuraava palvelu C3S (Copernicus Climate Change Service) kertoi torstaina.

Maailmanlaajuiset keskimääräiset pintalämpötilat kesäkuun ensimmäisinä päivinä olivat 1940-luvulle asti menevän mittausdatan selvästi korkeimmat. Toukokuussa merenpinnan lämpötilat olivat puolestaan ennennäkemättömän korkealla vuodenaikaan nähden.

– Maailma on juuri kokenut mittaushistorian lämpimimmän kesäkuun alun sen jälkeen, kun toukokuu oli alle 0,1 astetta viileämpi kuin mittaushistorian lämpimin toukokuu, sanoi C3S:n apulaisjohtaja Samantha Burgess tiedotteessa.

Burgessin mukaan ilmaston seuraaminen on tärkeämpää kuin koskaan, jotta voidaan selvittää, miten usein ja kuinka pitkään globaalit keskilämpötilat ylittävät 1,5 asteen lämpenemisen rajan.

– Jokaisella asteen murto-osallakin on merkitystä, jotta voimme välttää vielä rajummat ilmastokriisin seuraukset.

1,5 asteen raja meni rikki

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla keskimääräiset lämpötilat olivat yli 1,5 astetta korkeammat kuin esiteollisena aikana. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Pariisin ilmastosopimuksessa mainittu raja on ylitetty kesäkuussa.

Sopimuksen tavoitteena on rajata maapallon keskilämpötilan nousu alle 1,5 asteeseen tai selvästi alle kahteen asteeseen.

Kuluvan kesäkuun alku ei ole ensimmäinen kerta, kun C3S:n käyttämässä datassa 1,5 asteen nousu on ylitetty. Ensimmäisen kerran kuukauden keskilämpötila oli 1,5 astetta esiteollista aikaa korkeampi joulukuussa 2015.

Vuosina 2016 ja 2020 raja ylitettiin tähän mennessä silmiinpistävimmin, mutta silloinkin vain toisinaan. 1,5 asteen raja on tähän mennessä ylitetty yleensä pohjoisen pallonpuoliskon talviaikaan erityisesti helmi- ja maaliskuussa. Nyt nähty kesäkuun alku on siis hyvin poikkeuksellinen.

C3S muistuttaa, että Pariisin sopimuksessa määritellyt 1,5 ja 2 asteen rajat ovat keskilämpötilatavoitteita noin 20–30 vuoden ajanjaksolle, jollaisissa jaksoissa ilmaston tilaa usein määritellään.

Yksittäisillä 1,5 asteen rajan ylityksillä ei siis sinänsä ole suurta merkitystä. Maailmanlaajuisen keskilämpötilan jatkaessa nousuaan ja 1,5 asteen rajan rikkoutuessa yhä useammin muuttuvat ylitysten kasautuvat vaikutukset vähitellen vakavammiksi.

Tutkijat ovat lisäksi todenneet El Nino -sääilmiön alkaneen. Ilmiön myötä erilaisten lämpöennätysten, 1,5 asteen ylitysten ja sään ääri-ilmiöiden todennäköisyys kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat