Mainos

Hirvensalmen perhesurma: Isä yllätti poikansa lyömällä takaapäin – "Muisti katkeaa siihen, kun hän menee huoneeseen"

Poliisi ei ole kuulustellut vieläkään virallisesti perheenäitiä liittyen Hirvensalmen perhesurmaan. Perheen pojan ja isän kuolemaan johtanut tragedia tapahtui Hirvensalmella Väisälän kylällä sijaitsevassa maalaistalossa huhtikuun lopussa.

Perheen äiti oli töissä tapahtumahetkellä. Karmea teko paljastui, kun äiti palasi kotiin noin puoli kahdeksan aikaan maanantai-iltana 24. huhtikuuta. Hän soitti hätäkeskukseen.

Äiti löysi kotoa 16- ja 20-vuotiaat poikansa pahoin loukkaantuneena. Veljesten 43-vuotias isä löytyi kuolleena. Pojat kuljetettiin sairaalaan Kuopioon, mutta 20-vuotias poika kuoli seuraavana päivänä vammoihinsa.

Poliisi tutkii perhesurmaksi epäilemäänsä tragediaa tappona ja tapon yrityksenä. Jutun ainoa epäilty on perheen isä.

– Käymme tutkijoiden kanssa huomenna läpi tekniset tutkimustulokset, jolloin varsinaiset tapahtumatkin tarkentuvat. Sen jälkeen kuulemme virallisesti äitiä. Olemme puhuneet hänen kanssaan useasti, mutta varsinaista kuulustelua ei ole vielä pidetty, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Paukkunen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Isä käytti lyömäasetta

Teossa vakavasti loukkaantunut 16-vuotias poika on toipumassa vammoistaan. Hänet siirrettiin jo kolme viikkoa sitten Kuopion yliopistollisesta sairaalasta Mikkeliin sairaalaan.

– Poika on kuntoutunut hyvin. Ainakin fyysisesti hän toipuu todennäköisesti täysin ennalleen. Hän pääsee jo pian kuntoutukseen.

Poliisi on kuulustellut poikaa jo useamman kerran, mutta toistaiseksi kuulustelut eivät ole tuoneet merkittävää lisätietoa asiaan. Poika ei muista varsinaista tekoa.

– Muisti katkeaa käytännössä siihen, kun hän menee tiettyyn huoneeseen. Siellä hänen kimppuunsa on hyökätty yllättäen selkäpuolelta, Paukkunen kertoo.

Poliisin mukaan isä käytti teossa jonkinlaista lyömäasetta. Teossa ei käytetty puukkoa tai ampuma-asetta, mutta siinä käytettiin useampia tekovälineitä.

Molemmat pojat tulivat täydellisesti yllätetyiksi.

– Pojat eivät olleet tekohetkellä keskenään samassa tilassa. Kaikki uhrit löytyivät kuitenkin talosta sisältä suhteellisen lähekkäin toisiaan.

Lääkärit kertoivat pojalle

16-vuotias poika oli teon jälkeen joitakin päiviä kriittisessä tilassa, mutta sen jälkeen hän on toipunut nopeasti.

Poliisin mukaan lääkärit kertoivat pojalle tapahtuneesta.

– Hän ei ole herätessään tiennyt, mitä on tapahtunut. Lääkärit ovat miettineet, miten asioista hänelle kerrotaan, koska se on melkoinen järkytys kuulla, että isä ja veli ovat kuolleet, Paukkunen sanoo.

Poliisi uskoo, että pojan muistinmenetykseen vaikuttaa sekä päähän kohdistunut isku että henkinen trauma.

– Odottelemme, että hänen muistinsa palautuisi. Se ei tietenkään ole varmaa. Pidän muistamattomuutta todellisena, eli siitä ei ole kyse, etteikö hän haluaisi puhua.

Perheen äiti vietiin myös teon jälkeen sairaalaan sokkitilan vuoksi.

– Hänelle on ollut luonnollisesti helpotus, että edes toinen poika on selvinnyt tästä järkyttävästä tapahtumasta, Paukkunen luonnehtii.

Pahoja talousvaikeuksia

Poliisin mukaan teon motiivi liittyy perheen isän taloudellisiin vaikeuksiin.

Miehellä oli oma autokorjaamo, josta hänelle oli kertynyt paljon velkaa ja jota hän oli myymässä pois. Kaupoista oli jo alustavasti sovittu. Teon aikaan mies oli töissä ulkopuolisen palveluksessa.

– Tutkinnassa ei ole tullut esiin muuta kuin nämä kovat taloudelliset paineet, joita isällä on ollut. Perhe on elänyt tiukkaa elämää rahallisesti. Ulkopuolisen on vaikea sanoa, miten paljon talousvaikeudet häntä painoivat, Paukkunen sanoo.

Poliisin mukaan perheen äiti tiesi talousvaikeuksista.

Mies ja nainen olivat jo virallisesti eronneet, mutta he asuivat yhä yhdessä.

– Heidän yhteiselonsa jatkui avioerosta huolimatta ja he pitivät taloutta yhdessä.

Talo edelleen tutkittavana

Poliisin mukaan miehen käytöksestä ei pystynyt ennakoimaan hänen aikeitaan. Nuoremman pojan mukaan tekopäivä oli täysin normaali.

– Kuopus oli ollut koulusta vapaalla ja vanhempi poika haki isän iltapäivällä kirkonkylältä kokouksesta. Mitään erikoista ei ole tapahtunut.

Poliisi arvelee tapon ja tapon yrityksen tapahtuneen joskus kello 16 jälkeen, noin pari kolme tuntia ennen äidin kotiin saapumista.

Perheen maalaistalo on edelleen poliisin eristämä. Vielä viime viikolla sieltä löytyi uusi verijälki, jota poliisi kävi paikan päällä tutkimassa.

– Perheenäiti pääsisi taloon, jos hänen tarvitsee hakea sieltä jotain, mutta ymmärrettävistä syistä hän ei ole sinne halunnut mennä, Paukkunen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.