Mainos

Hirvenlihaa ei haluta enää huutokaupata - poliisilla muutakin hommaa

Varma merkki metsästysrikoksista ovat poliisin ilmoitukset hirvenlihahuutokaupoista ympäri maata. Niitä on ollut esimerkiksi Itä-Suomessa koko syksyn viikoittain.

Juuassa Pohjois-Karjalassa järjestetyssä huutokaupassa 200-kiloisesta emähirvestä kilahti valtion kassaan 2060 euroa.

- Vahinkojahan nämä tietenkin on, ei kukaan kunniallinen metsästäjä ammu tahallaan tämmöstä luvanvastaista hirveä, korostaa Juuan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pehkonen.

Koko työpäivä tuhraantuu

Pahimmillaan poliisipartion työpäivä ei riitä yhden tapauksen selvittelyyn. Matkaa rikospaikalle tulee maakunnissa helposti 200 kilometriä.

- Jos tulee huutokauppa, se on helposti koko työvuoro siinä, 12 tuntia jopa pelkästään on käsitelty tätä hirveä, vanhempi konstaapeli Mika Wallius Juankoskelta kertoo.

Jos huutokauppa tuottaa keskimäärin 2 000 euroa, valtio saattaa kaikkien kulujen jälkeen jäädä kuitenkin tappiolle.

Paikoin poliisi luopuisikin mieluusti hirvien huutokauppaamisesta. Asiasta ei ole kuitenkaan valtakunnallisia ohjeita, ainakaan vielä.

- Minusta tämä ei ole suuri ongelma. Toki poliisihallitus voisi ohjeistaa asiaa, sanoo eräasioihin perehtynyt apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta.

Paloina vai ruhona

Itä-Suomessa on mietitty hirvien myymistä kokonaisina, mikä nopeuttaisi ainakin huutokauppoja ja vähentäisi poliisityötä.

- Kun hirvi myydään keskimäärin 50-60 palana, siihen menee aikaa tietenkin paljon enemmän kuin koko ruhon myyntiin kerralla.

- Esimerkiksi tukkurit ja ravintoloitsijat ovat toivoneet, että näitä takavarikkohirviä myytäisiin nimenomaan kokonaisina, Nurminen kertoo.

Komisario Harri-Pekka Pohjalainen Pohjois-Savon poliisista muistuttaa, että valtion eläin on tasapuolisuussyistä myytävä aina huutokaupalla eikä esimerkiksi suoraan metsästäjille maastossa.

- Siitä on tehtävä asianmukaiset kuulutukset lehdissä ja radioasemilla, tuleehan siitä toki työtä. Mutta sillä tavalla esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä on mahdollisuus hankkia hirvenlihaa huutokaupoista, Pohjalainen pohtii.

Riistaväki hoitaa kolarihirvet

Kolarihirvetkin huutokaupattiin aiemmin samalla tavalla kuin metsästyksen yhteydessä takavarikoidut hirvet. Nyt kolarihirvien käsittelyn ja lihojen välittämisen ovat hoitaneet jo vuosia metsästysseurat tai riistanhoitoyhdistykset paikallisten sopimusten mukaan.

Monet poliisit olisivat valmiita siirtymään myös takavarikkohirvien kohdalla samaan käytäntöön.

- Hirvien käsittely pitäisi saada pois poliisilta. Esimerkiksi niin, että seura maksaisi valtiolle jonkin könttäsumman ja hoitaisi sen jälkeen lihat haluamallaan tavalla eteenpäin, Wallius ehdottaa.

- Metsästysrikoksen tutkintahan kuuluu poliisille ilman muuta, mutta mitä sille hirvelle tapahtuu sen jälkeen, niin lähinnä siitä on kysymys.

Nurmisen mielestä huutokaupat voidaan hoitaa entiseen tapaan.

- Ne ovat perinteisiä yleisötapahtumia ja kansalaisille tärkeitä, Nurminen muistuttaa.

Keimo Lehtiniemi - MTV Uutiset

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.