Mainos

Hiilamo: Hallitus hätäilee sote-valinnanvapauden kanssa

0:41

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää hallituksen eilen esittelemää sote-mallia lähtökohdiltaan toteuttamiskelpoisena. 

Hän kuitenkin kummastelee hallituksen kiirettä potilaiden valinnanvapauden kanssa. Hallituksen sote-ehdotuksen mukaan potilas saisi jatkossa valita, mistä hän hankkii terveyspalveluitaan. Vaihtoehtoja ovat julkinen terveydenhoito, yksityiset palvelut tai järjestöjen tarjoamat palvelut.

– Valinnanvapauden toteuttaminen ja siihen liittyvät järjestelyt herättävät paljon kysymysmerkkejä. Asiassa mennään liian nopeasti eteenpäin. Palvelutuotanto halutaan uudistaa hyvin nopealla aikataululla. Jää epäselväksi, kenen tarpeita tässä palvellaan, Hiilamo pohtii.

– Minulle herää huoli, onko tärkeämpää edistää hoivayritysten intressejä kuin kansalaisten palveluja. Meillä ei ole riittävästi tietoa siitä, miten valinnanvapaus pitäisi toteuttaa. Se vaatii paljon valmistelua eikä hätäilyä. Kannatan valinnanvapautta, se on hyvä asia, mutta vauhti on nyt liian hurja. 

Hiilamo muistuttaa myös, että valinnanvapaus keskittyisi suurimpiin kaupunkeihin, koska yksityiset lääkärifirmat tuskin olisivat kovin kiinnostuneita syrjäseuduista. 

– On tärkeää, että päästään  eteenpäin aluejakoa koskeneesta pattitilanteesta vaikka kaksitoista aluetta olisi ollut ehdotettua maakuntamallia parempi ratkaisu. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.