Soten muutosjohtajat toivovat hallituksen valinnanvapausesityksestä lisäkeskustelua: "Asiantuntijoita pöytään"

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta maakunnissa valmistelevat virkamiehet odottavat, että hallituksen esitystä asiakassetelistä hiotaan vielä.

Asiakasseteliä voidaan heidän mielestään käyttää myös erikoissairaanhoidossa, kunhan päivystys turvataan. Asiakassetelillä maakunta sitoutuu korvaamaan asiakkaan hankkimat palvelut tiettyyn rahasummaan saakka. 

Viime viikkoina kiistaa on syntynyt muun muassa valinnanvapauden laajuudesta erikoissairaanhoidossa. Kirurgien mukaan valmistelussa oleva valinnanvapauslaki ja siihen liittyvä asiakassetelin laajentaminen erikoissairaanhoitoon sisältävät huomattavia riskejä. Ne uhkaavat estää suunnitellun kirurgian keskittämisen toteutumisen sekä romahduttaa päivystysjärjestelmän.

– Erikoissairaanhoidon osuus vaatii jatkokeskustelua, asiantuntijoita pöytään ja erilaisia näkemyksiä. Nyt keskustelu on ollut sellaista, että kaksi vastapuolta puhuu; yksityiset haluaa setelin kovin laajana ja julkiset sairaalat haluavat puolestaan supistaa sitä. Äärilaitojen keskeltä löytyy varmasti joku kompromissimalli, Varsinais-Suomen muutosjohtaja Antti Parpo sanoo.  

– Erikoissairaanhoidon kohdalla päivystyksen turvaaminen on kaikkein tärkeintä. Asiakasseteliä voidaan käyttää täydentämään palveluita, kun päivystystoiminta on turvattu, Uudenmaan muutosjohtaja Timo Aronkytö toteaa. 

Myös Parpon mielestä asiakaspalveluseteli löytäisi paikkansa joidenkin erikoissairaanhoidon palveluiden osalta. 

– Jatkokeskustelua tarvitaan, lausunnot mitä nyt tulee, on syytä tutkia tarkkaan. Sen jälkeen lainsäätäjien täytyy tehdä johtopäätöksiä, mihin suuntaan lopullinen laki muotoutuu. 

Muutosjohtajien esityksillä on iso painoarvo siinä vaiheessa, kun tärkeä lausuntokierros käydään marras–joulukuussa. Jos hallituksen linjaukset toteutuvat, sote-keskukset aloittaisivat toimintansa vuoden 2021 alusta. Sote-keskuksen voisi valita jo lokakuun 2020 alusta.

Lue myös:

    Uusimmat