Mainos

Sipilän vastaus sote-kritiikkiin: "Joululahja kaikille suomalaisille"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei allekirjoita vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin väitettä, että hallitus antoi valinnanvapauslinjauksellaan ison joululahjan yksityisille terveysfirmoille. Anderssonin mukaan valinnanvapausmalli tekee hallituksen sote-uudistuksesta suuren yksityistämishankkeen, joka lisää alueellista eriarvoisuutta.

– Jos tämä on joululahja joillekin, niin se on sitä jokaiselle suomalaiselle. Nyt valinnanvapaudesta, joka on ollut harvojen etuoikeus tähän asti, tulee jokaisen suomalaisen oikeus, Sipilä sanoi.

Sipilä ei myöskään allekirjoita vihreiden kansanedustajan Touko Aallon arviota, että valinnanvapausmalli nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Sipilän mukaan malli on kustannusten näkökulmasta vähintäänkin neutraali ja pitkällä aikavälillä sen uskotaan laskevan kustannuksia. 

Potilastiedot liikkeelle 

Potilastietojen liikutteluun tarvittavan tietojärjestelmän aikaansaaminen on yksi sote-uudistuksen keskeisistä elementeistä. Tietojärjestelmien pystyttäminen ei ole halpaa hupia – monet muistavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Apotti-tietojärjestelmän massiivisen yli puolen miljardin euron laskun.

Sipilän mukaan valtiovalta haluaa yhteisellä ICT-palvelukeskuksella ja yhteisellä tietoteknisellä alustalla varmistaa eri järjestelmien yhteensopivuuden. Hanke on Sipilän mukaan edennyt syksyn mittaan hyvin.

– Tämä on ollut yksi nykyisen järjestelmän suurimpia puutteita, kun kukin taho on tehnyt tässä suhteessa miten haluaa, Sipilä arvioi.

Hän toivoo, että sote-palveluiden valinnanvapautta koskeva laki saadaan eduskunnassa käsiteltyä kevätkauden aikana niin, että valmista olisi heinäkuun alkuun mennessä. Näin maakunnille jäisi puolitoista vuotta aikaa valmistautua suureen muutokseen.

– Tämä on iso joululahja jokaiselle suomalaiselle. Tästä on puhuttu ja tätä on vatuloitu ainakin kymmenen vuotta. 

Katso muut sote-uutisvideot tältä päivältä:

2:07

3:21

1:55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja