Hevosmuurahainen voi tehdä suurta tuhoa talon puurakenteissa – tunnista ja torju

Hevosmuurahainen on maamme suurin muurahainen, joka viihtyy havumetsissä ja tekee pesänsä kuolleiden tai elävien puiden alaosiin. Metsäseudulla naaras saattaa kuitenkin myös perustaa pesänsä talon rakenteisiin.

Aikuisen hevosmuurahaisen tunnistaa mattamustasta värityksestä ja tummanpunaisesta keskiruumiista. Työläinen ja kuhnuri ovat hieman alle tai yli kymmenen millimetrin mittaisia ja kuningatar on noin 15–17 millimetrin pituinen. Kuningatar voi elää jopa kymmenvuotiaaksi.

Hevosmuurahainen elää havumetsissä, mutta voi joutua rakennukseen esimerkiksi saastuneen puun mukana. Metsän läheisyydessä naaras voi myös suoraan perustaa pesänsä talon puurakenteisiin.

Hevosmuurahainen ei syö puuta, mutta se nakertaa sitä tehdessään pesää. Se voi siis saada aikaan erittäin haitallista jälkeä, jos talon kantavat rakenteet sattuvat sen tielle.

Pesä voi sijaita missä tahansa puurakenteessa aina hirsiseinistä lattioihin. Pesiä voi myös olla useita samassa rakennuksessa. Pesäpaikkanaan hevosmuurahaiset suosivat lämpimiä koloja, kuten seiniä lieden takana.

Kuhinaa rakenteissa

Hevosmuurahaiset joutuvat sisätiloihin yleensä vahingossa, mutta niille kyllä kelpaavat keittiöstä löytyvät makeat herkut.

Löydät pesän parhaiten kuuntelemalla rakenteista kantautuvaa rapinaa, seuraamalla parveilua ja tunnustelemalla puupinnan lämpötilaa. Lämpötila on pesän kohdalla korkeampi kuin muualla.

Kun pesä on löytynyt, puhkaistaan sen kohdalle puurakenteeseen muutama reikä. Tämän jälkeen pesään suihkutetaan nopeasti kaupasta saatavaa torjunta-ainetta. Voit käyttää myös kiehuvaa vettä. Lisäksi muurahaisten kulkureiteille kannattaa sirotella torjunta-ainetta.

Kun pesästä on päästy eroon, kannattaa tutkia vahingot ja vaihtaa muurahaisten nakertamat rakenteet uusiin, sillä muurahaisten rakentamat käytävät heikentävät rakenteiden kantokykyä.

Lähteet: Hyönteismaailma, Tuhoelain.fi, Siivous.info

Lue myös:

    Uusimmat