Mainos

Hermusen omaiset kertovat legendaarisesta toimittajasta asioita, joita suuri yleisö ei tiennyt – "Kerran hän luuli, että oli tulipalo ja alkoi etsiä liekkejä taskulampulla"

6:58

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen on siunattu ja haudattu sukuhautaan Laukaassa Hermusen lapsuuden maisemissa.

Siunaus ja sitä seurannut muistotilaisuus pidettiin vainajan toivomuksesta vain lähipiirissä ja kyyneleet olivat herkässä, kun parikymmenpäinen joukko perhettä ja ystäviä muisteli vainajaa lämminhenkisillä tarinoilla.

Myös MTV Uutiset pääsi mukaan kunnioittamaan MTV:llä pitkän uran tehnyttä legendaarista toimittajaa.

Harras, mutta lämmin tunnelma

Tilaisuus Laukaan siunauskappelissa oli paitsi pieni, myös erittäin lämminhenkinen. Vaikka tunnelma oli harras, huokui läsnäolijoista syvä kiintymys Hermuseen. Kunnioitus tinkimättömänä tunnetun toimittajan työtä ja elämänasennetta kohtaan oli syvä.

Siunaustilaisuudessa papin virkaa toimitti Hermusen pitkäaikainen ystävä, toimittaja ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen, joka muisteli myös lämpimästi Hermusta kirvoittaen anekdooteillaan naurua surijoissa.

– Tässä vastikään joku sanoi kirkkopäivillä, että nyt olisi tarvittu toimittaja Anna-Kaisa Hermusta. Ja niinhän se oli, olisi tarvittu suoraan sanojaa, Ruokanen sanaili.

"Ei pelännyt haukkua vaikka pääministeriä"

Ruokanen muisteli Hermusen alkuaikoja toimittajana.

– Menen Jyväskylään kyttäämään, jos sieltä löytyisi jotain, Ruokanen muisteli Hermusen juttunälkää nuorena toimittajana.

Ruokasen mukaan Hermunen oli reilu tyyppi, jota kohtaan oltiin siksi myös reiluja. Myöhemmällä urallaan ja varsinkin televisiotyön jätettyään Hermunen usein arvosteli suorasukaiseen tapaansa television viihteellistymistä.

– Hän ei halunnut hömppää, hän halusi asiaa.

Hermunen tunnettiin toimittajana, joka ei pelännyt auktoriteetteja eikä hankalia kysymyksiä ja tämäkin puoli pääsi esille Ruokasen saarnassa.

– Hän ei pelännyt haukkua vaikka pääministeriä, jos tämä oli sen ansainnut.

Siunauksen jälkeen läheiset siirtyivät viereiselle hautausmaalle, missä Hermunen laskettiin viimeiseen lepoon sukuhautaan äitinsä, isänsä ja isovanhempiensa viereen.

Vieraat kävivät vielä haudalla jättämässä Hermuselle tervehdyksen ja monet irrottivat hautajaiskimpustaan yhden kukan, jonka he laskivat arkun päälle ennen kuin se peitettiin ja koristeltiin kukka-asetelmilla.

Kotitalon nimellä kaksoismerkitys

Kun Anna-Kaisa Hermusen keskusteluohjelma Hermunen lopetettiin ja Hermunen irtisanottiin vuonna 2001 MTV:n yt-neuvottelujen seurauksena, muutti hän takaisin lapsuutensa maisemiin Laukaaseen.

Hermusen koti oli nimeltään Sallila. Nimellä oli Ruokasen mukaan kaksoismerkitys: toisaalta mökin oli joskus aiemmin omistanut Salli-niminen henkilö, mutta toisaalta sana viittasi sallimukseen.

Viimeisinä vuosinaan Hermusen uskonnollisuus oli syventynyt ja hän esimerkiksi luki paljon Raamattua.

Koti kuin toimituksen uutisdeski

Yhteiskunnallisten asioiden seuraamista Hermunen ei koskaan lopettanut. Sitä saivat todistaa kaikki Hermusen luona Sallillassa vierailleet.

– Se oli kuin toimituksen uutisdeski. Radio ja tv olivat päällä ja sanomalehdet auki, ex-toimittajan kotia kuvaa sukulaismies.

Hermusta luonnehdittiin hänen lapsuudenkodissaan Varjolan tilalla pidetyssä muistotilaisuudessa myös epäkäytännölliseksi ihmiseksi, joka osasi kuitenkin nauraa omalle epäkäytännöllisyydelleen.

– Kerran hän luuli, että oli tulipalo ja alkoi etsiä liekkejä taskulampulla.

Ex-aviomies ja elinikäinen ystävä Pertti Hermunen puolestaan muisteli Hermusen autontankkausreissua näin:

– Häneltä kysyttiin, pistetäänkö tankki täyteen? Ei, vaan kahdella markalla, Anna-Kaisa totesi.

Chanelia, ei Revlonia

Sukulaiset ja ystävät muistelivat myös Hermusen kallista makua kosmetiikan suhteen.

– Anna-Kaisalla oli kallis maku, kalleimmat laukut ja voiteet.

– Se oli aina Chanelia, mitä hän käytti, ei mitään Revlonia!

– Ensimmäinen meikkituote, jonka minä sain nuorena tyttönä, oli huulikiilto Anna-Kaisalta ja se oli tietenkin Chanelia, muisteli Hermusen siskonpojan tytär.

Sisko: Arvostelu vaikutti Anna-Kaisaan

Hermusesta tuli koko kansan julkkis erityisesti oman keskusteluohjelma Hermusen alkamisen jälkeen. Sisko Marja Kallion mukaan maineella oli hintansa.

– Aina oli joku, joka arvosteli. Tuli lunta tupaan ja vettä porstuaan ja kyllä se Anna-Kaisaan vaikutti, vaikka hän ulospäin muuta väitti.

– Mutta hän oli työssään suunnattoman rohkea eikä pokkuroinut ketään.

Ex-mies Pertti Hermusen mukaan julkisuutta oli kahdenlaista.

– Ihailijat pyysivät nimikirjoituksia, mutta sitten toiset haukkuivat kadulla päin naamaa.

"Ehti elää monen ihmisen elämän"

Mutta ennen kaikkea Anna-Kaisa Hermunen muistetaan lähipiirissä rohkeana, luovana ja elämäniloisena ihmisenä, joka osasi nauttia elämästä.

– Anna-Kaisa oli kaikessa toiminnassaan äärimmäinen ihminen, hän ei osannut keskitietä kulkea, sanoo isosisko Marja Kallio.

– Hän oli niin sanotusti tuvantäytteinen, totesi eräs sukulaisrouva muistotilaisuudessa ja sai suurta kannatusta luonnehdinnalleen.

– Monen ihmisen elämän ehti Anna-Kaisa elää, vaikka liian aikaisin lähtikin, tiivisti puolestaan siskonpoika Markus Kallion yleisen hyväksynnän saattelemana.

Monet Hermusen siunaus- ja muistotilaisuuteen osallistuneet halusivat puhua tässä jutussa nimettöminä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja