Herkuttelu ja myöhästely – pääse paheistasi eroon!

Huonoista tavoista on mahdollista päästä eroon, vaikka olisit lapsesta asti purrut kynsiäsi tai hukannut kaikki tavarasi. Muista, että muutos lähtee aina pienistä asioista – näillä ohjeilla voit sanoa paheillesi hyvästit!

Kuulostaako tutulta? Eilen illalla lupasit itsellesi lähteä lenkille, mutta sen sijaan löysitkin itsesi sohvannurkasta suuren karkkipussin kanssa. Lue, millä tavoin paheista on mahdollista päästä eroon.

Paha tapa: Jalan hytkyttely tai sormien naputtelu

Sinulla on liikaa energiaa ja levoton olo, jonka vuoksi purat sitä esimerkiksi heiluttelemalla jalkaasi tai rummuttamalla sormillasi pöytää. Tapa on sinulle huomaamaton, mutta voi ajaa lähellä olevat ihmiset hulluuden partaalle.

Jos juot paljon kahvia tai energiajuomia, vähennä niiden nauttimista heti. Muista myös nukkua riittävästi ja harrastaa liikuntaa, jonka avulla saat energiaasi käytettyä tehokkaasti. Kiinnitä tapaasi myös enemmän huomiota – jos ongelmanasi on esimerkiksi sormien rummuttelu, pidä käsiäsi puuskassa ja lopeta heti, mikäli huomaat palanneesi entiseen.

Paha tapa: Myöhästely

Olet aina ja iänkaikkisesti myöhässä jokaisesta tapaamisestasi – kuulostaako tutulta? Käytökselläsi annat vaikutelman, että sinun aikasi on arvokkaampaa kuin niiden, jotka sinua odottavat. Se on epäkohteliasta ja saa läheisesi tuntemaan, että he eivät ole sinulle tärkeitä.

Todennäköisesti sinulla on liikaa tekemistä tai et osaa aikatauluttaa lähtöjäsi oikein. Tarkkaile tapojasi ja opettele tarpeesi mukaan joko käyttämään sanaa "ei" useammin tai ota käyttöön sääntö, jonka mukaan ryhdyt valmistautumaan tapaamisiin esimerkiksi puolta tuntia aikaisemmin.

Paha tapa: Asiat ja tavarat aina hukassa

Ovatko tärkeät paperisi aina hukassa ja etsit avaimiasi joka ikinen kerta ennen uloslähtöä? Todennäköisesti olet luova ihminen ja koet, että pystyt hallitsemaan epäjärjestystä elämässäsi. Todellisuudessa tuhlaat aikaasi etsimällä hukkaamiasi tavaroita ja hoitamalla asioita vaikeamman kautta.

Yksinkertainen vastaus järjestykseen on luonnollisesti asioiden järjestäminen, mutta sen toteuttaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Aloita pienestä – käy tärkeät paperisi läpi ja jaottele ne järkevästi. Hanki vaikkapa erilliset muovitaskut maksetuille ja maksamattomille laskuille, lääkeresepteille ja veropapereille. Kun postilaatikkoon tulee uusia laskuja, avaa kirjekuoret ja siirrä maksamattomat laskut välittömästi niille tarkoitettuun paikkaan.

Hyvä vinkki on myös hankkia eteiseen laatikko tai muu paikka, jonne laitat aina avaimen, puhelimen ja muut mukanasi kulkevat asiat kotiin saapuessasi. Näin et kuluta turhaa aikaa niiden etsimiseen.

Paha tapa: Kynsien pureskelu

Onko kynsiesi tilalla nahkapallot? Kynsien pureminen on ongelma, joka lisääntyy yleensä stressatessa. Se voi johtua myös kroonisesta levottomuudesta tai pelkotiloista.

Ensimmäinen askel on se, että kiinnität asiaan huomiota ja pyrit tietoisesti lopettamaan pureskelun. Hiero pahanmakuista ainetta, kuten saippuaa, kynsiisi, jolloin niiden pureminen on erityisen epämiellyttävää.

Jos et pysty itse lopettamaan kynsien pureskelua mene lääkärin juttusille. Vaiva voi tuntua pieneltä, mutta siitä on turha kärsiä.

Paha tapa: Herkuttelu

Lupasit ja vannoit, että syöt vähemmän sokeria, mutta kuinkas taas kävikään – sorruit karkkipussiin ja päälle nautiskelit hieman jäätelöä.

Avain tämän paheen lopettamiseen on valitettavasti se kuuluisa itsekuri. Tärkeintä on, että menet kauppaan täydellä vatsalla, jolloin et tule ostaneeksi herkkuja ostosreissullasi. Jos jätät suklaapatukan kauppaan, et voi syödä sitä kotimatkallasi.

Pidä alkuun tiukka kolmen viikon sokeriton ja herkuton kuuri, jonka avulla syöt terveellisesti ja jätät pois myös piilosokerit. On nimittäin erittäin todennäköistä, että olet addiktoitunut sokeriin. Sen jälkeen anna itsellesi lupa herkutella silloin tällöin – tosin on hyvinkin mahdollista, että onnistuneen herkkulakon jälkeen mielesi ei enää tee sokeria.

Paha tapa: Löhöily

Jumiuduitko taas sohvalle, vaikka vannoit meneväsi lenkille? Avain liikunnan lisäämiseen ovat helppous ja se, että et anna itsellesi tilaisuutta käpertyä sohvalle ennen liikuntapaukkua.

Lenkkeile töihin tai ota salivaatteet mukaan, jotta voit mennä suunnata suoraan päivän jälkeen liikunnan pariin. Muista varata myös terveellistä välipalaa mukaan, sillä tyhjällä vatsalla ei kukaan halua rehkiä. Esimerkiksi hedelmä tai ruisleipä ovat loistavia hiukopaloja ennen hikiliikuntaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja