Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Herkkurysä vaanii suomalaisia - Runebergin tortut ja laskiaispullat käyvät kaupaksi

1:50Laskiaispullakausi pitenee
Julkaistu 05.02.2016 19:18
Toimittajan kuva

Tanja Huutonen

tanja.huutonen@mtv.fi

Tiukka tammikuu on takana ja helmikuussa herkutellaan. Tältä vaikuttaa nyt, kun Runeberginpäivä ja laskiainen osuvat lähes päällekkäin. Kauppoihin kauden herkut, pullat ja tortut, ilmestyvät vuosi vuodelta aiemmin ja monipuolisempana.

Nyt on menossa varsinainen herkkurysä, ja hyllyt notkuvat niin pullista kuin tortuistakin.

Runebergin torttuja
MTV

– Valikoima on nyt parhaimmillaan. Meillä on jo viikkoja ollut Runebergin torttuja ja laskiaispullia tarjolla. Kausi ei rajoitu vain itse h-hetkeen. Esimerkiksi pullia on viidestä kuudesta eri leipomosta ja niin mantelimassalla kuin vadelma-ja mansikkahillollakin. Asiakkaat haluavat vertailla ja löytää se oma suosikki, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto Stockmannilta.

Mantelia, hilloa tai nutellaa

Mantelimassan ja hillon kannattajat jakautuvat noin puoliksi. Usein mieltymys riippuu siitä, mihin on lapsuudessa tottunut.

LaskiaispullatiskiMTV

– Kyllä esimerkiksi Runebergin tortun taikina pitää olla se klassinen. Eri leipomot tekevät toki omia variantteja ja saattavat maustaa taikinan vähän eri tavalla. Ehkä koko vaihtelee enemmän, esimerkiksi minitorttuja on valikoimissa, sanoo Koivisto.

Kaisa Kangaskokko  ja Riikka TikkanenIisalmesta asti Stockmannille saapuneet Kaisa Kangaskokko  ja Riikka Tikkanen olivat myös pullatiskillä. Mukaan lähti perinteinen pulla hillolla, Riikka olisi halunnut maistaa nutella-pullaa, mutta sitä ei ollut tarjolla.

Uusin villitys on nutella-täytteinen laskiaspulla, mutta sitä ei esimerkiksi Stockmannin valikoimasta löydy.

– Ei se kyllä iske minuun. Ihanahan se on, että uutuuksia tehdään, mutta minulla on jo sen verran ikää, että perinteet ovat kunniassa ja vanhat konstit parhaita, sanoo Iisalmesta ostoksille saapunut Kaisa Kangaskokko. 

Herkkukausi pitenee

Laskiaispullan historia kulkeutuu 1600-luvun Ruotsiin. Cafe Regatassa turistit syövät korvapuusteja, mutta vakiasiakkaat ovat traditioille uskollisia.

– Valitsin tällä kertaa laskiaispullan hillolla, Runebergin torttuja on tullut jo syötyä, kertoo Pirkko Lundström.

Antero HeikkiläAntero Heikkilä yllättää vaimonsa Runebergin tortulla.MTV

Vuodesta toiseen herkkukausi alkaa aiemmin ja kestää pidempään.

– Yleensä meillä kestää laskiaispullakausi kaksi ja puoli kuukautta. Alamme tehdä niitä jo heti joulun jälkeen. Nyt laskiainen osuu helmikuun alkuun, ja kausi on vähän lyhyempi. Asiakkailta tulee nurinoita, jos ei pullaa tiskistä löydy. Me teemme kaikki pullat itse alusta loppuun ja näyttää hyvin kelpaavan asiakkaille, kertoo kahvilanpitäjä Tiina Matikainen Max´s Cafesta Munkkiniememstä.

Kalorit huipussaan

Runebergin torttujen traditio on pysynyt vahvana, ja moni ostaa tortun joka vuosi.

– Ostin juuri kaksi Runebergin torttua. Ja tämä ei tällä kertaa ollut vaimon tilaus vaan yllätän hänet. Hän ei ehkä tajuakaan, että voin olla näin huomaavainen, kertoo hymyssä suin Antero Heikkilä.

Herkutteluhetkissä ei kannata laskea hiilihydraatteja tai kaloreita, sillä niitä riittää. Runebergin tortussa on normaalisti 50 hiilihydraattia ja noin 400 kaloria. Hiilihydraatteja on saman verran kuin esimerkiksi kuudessa jäätelöpuikossa. Eikä laskiaspullakaan tässä vertailussa jää kuin niukasti toiseksi.

Lisää aiheesta:

Mikä on kaupan paras laskiaispulla? Uusi täytesuosikki peittosi hillon ja mantelimassanSarin ja Jarmon kauppa myy Suomi-herkkuja Rivieralla – yksi yllättävä tuote saa ranskalaiset hullaantumaanSalainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – kondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Saako täältä Suomen parhaat munkit? Paistetaan järjetön määrä vuodessa: "Yksi tärkeä ainesosa, jonka kaikki työntekijämmekin tietävät"Ruotsissa kohistaan överipullasta: ”Älkää tuhotko perinteitä” Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"
MakujaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"