Mainos

Henkisestä hörhöilystä tullut keskiluokan harrastus – messuilla sekoittuvat tiede ja tarot-kortit

1:44

Helsingin Finlandia-talolle kokoontui viikonloppuna joukko luennoitsijoita ja kauppiaita, joiden opeilla maailma voisi muuttua paratiisiksi piankin.

Kattaus oli hämmentävä sekamelska tieteellisiä luentoja psykologiasta ravintoaineisiin – sekä toisella  laidalla ennustajia ja energiaparantajia.

Finlandia-talon ensimmäiseen kerroksen astuminen on jo hätkähdyttävä kokemus. Minä olen-messujen tuloaula on täynnä pöytiensä ääressä istuvia ennustajia. Tarot-kortit läpsyvät ja puhetta piisaa. Kaikki tulevaisuuskauppiaat ja asiakkaat ovat hiukan varttuneempaa naisväkeä.

Yläkerrassakin parveilee enimmäkseen aivan tavallisia kansalaisia, täälläkin voittopuolisesta naisia. Tarjolla on järkevän kuuloista opetusta ravinnon vaikutuksesta mieleen ja terveyteen. Tunnettu psykologi luennoi rakkaudesta ja parisuhteesta.

Löydä onnesi – siis rumpuhoitoa kalloon

Mutta, afrikkalainen mies siirtomaaisännän hellekypärä päässä pärisyttämässä rumpua potilaansa kallossa kiinni - tämä on jo koominen näky.  Vieressä tarjotaan saundihoitoa asettamalla jättimäinen äänirauta potilaan niskaan. Oman energiakenttänsä voi kuvauttaa aura-selfiessä.

Onnellisuuden kauppiaat tarjoavat kirjojaan, kilistimiään ja kurssejaan. "Näin löydät tiesi mielenrauhaan ja menestykseen."

Siis koskaan ei voi olla tyytyväinen, siihen mitä on.  No, eipä ole etsiminen enää hippien hommaa.

Hörhöily ja psykologia ovat eri asioita

- Tällaisen etsinnän lisääntyminen on vähän kuin vihreän liikkeen kasvu. 80-luvulla vihreiden taistelua luonnon puolesta pidettiin hippihörhöilynä, nyt puolue on Suomen suurimpia, normipolitiikkaa. Joogakin oli tuolloin outoa, nyt sitä harrastavat monet ihan tavalliset ihmiset.

Näin analysoi se tunnettu psykologi, messuilla puhunut Tony Dunderfelt. Hän suostuu haastatteluun kunhan häntä "ei sotketa mihinkään hömppään".  Hän on paikalla - muistuttamassa, että mielen ongelmia voi hoitaa vain koulutettu ihminen, siis psykoterapeutti tai psykiatri, ei ennustaja tai meedio.

-Olen psykologi ja toteutan täällä koulutustani, rationaaliselta kannalta. Täällä on otollista yleisöä luennoilleni, joissa puhun parisuhteesta ja ihmisen kasvusta. Nämä messut ovat vuosien myötä muuttuneet paljon järkevämpään suuntaan.

Etsijän monet polut

Messut kokoaa Minä olen-keskus, eritoten markkinointijohtaja Teppo Ahomäki. Hän on energiaa puhkuva mies, joka tuli messupomoksi vasta viime vuonna. Hän on halunnut muuttaa messuja helpommin lähestyttäväksi, siis vähemmän ufoilua.

-Ihmisellä voi olla kaikki mistä on haaveillut, talot ja autot, mutta silti hän voi olla tyytymätön. Ehkä nämä messut voivat auttaa ihmistä löytämään sen sisäisen minänsä. Ehkä täältä löytää jonkun suunnan ja voi kysyä, että olenko ollut onnellinen.

Toivottavasti sillä jaksaa myös arkipäivässä. Monien psyyketieteilijöiden mielestä ihmisen jatkuva onnellisuus on illuusio, tärkeäintä on oppia käsittelemään vastoinkäymisiä järkevästi.

Kirkko mukana täälläkin

Kirkko on pystyttänyt pöytänsä myös näille sielunmessuille. Kilpailu on ainakin kovaa, pelastuksen tarjoajia riittää.

-Niin, ehkä jokainen tarjoaa jotain omaa pelastustaan, mutta meille on tärkeää vuorokeskustelu kaikkien etsivien ihmisten kanssa, kuvailee Helsingin seurakuntayhtymän pastori Heidi Rautionmaa.

- Ja tärkeintä on se, mikä meitä kaikkia kaikkia yhdistää tässä etsinnässä. Se on rakkaus ja välittäminen. Miten opimme rakastamaan omaa itseämme ja lähimmäisiämme.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.