Henkilökohtainen avustaja kavalsi sokealta ikämieheltä yli 10 000 euroa – nainen törsäsi rahoja kondomeihin, karkkeihin ja kosmetiikkaan

4:15
MTV Uutiset Live kertoi aiemmin, kuinka työntekijän epäillään kavaltaneen merkittävän summan rahaa valtiolta – työntekijä erosi tehtävästään

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Vihdissä henkilökohtaisena avustajana toimineen 42-vuotiaan naisen törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen.

Henkilökohtainen avustaja oli heinäkuun 2012 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana siirtänyt sokean iäkkään miehen rahoja omalle sekä perheenjäsentensä tilileille ja tehnyt käteisnostoja miehen luottokortilla.

Lisäksi hän oli ostanut avustettavan miehen kortilla omaan kotiinsa kuuluvia päivittäistavaroita, polttoainetta ja maksanut muita omaan kotitalouteensa liittyviä maksuja. Osan näistä summista hän oli naamioinut muun muassa kilometrikorvauksiksi, joihin hän oli työssään oikeutettu.

Ostosten joukossa oli muun muassa terveyssiteitä, kondomeita, kosmetiikkaa ja isänpäiväkortti. Ostokset sisälsivät myös runsaasti alkoholia ja makeisia.

Lahjarahoja lapsille

Vääryydellä tehtyjen maksujen summaksi oli vuosien aikana kertynyt hieman yli 10 174 euroa. 

Avustaja kiisti syytteen törkeästä kavalluksesta ja perusteli, että hän oli saanut mieheltä luvan erilaisten maksujen suorittamiseen. Henkilökohtainen avustaja ja hänen kollegansa kirjasivat miehen kodissa päivän aikana tehtyjä toimia muistikirjaan. Tarkkaa kirjanpitoa maksuista ja niiden perusteista ei kuitenkaan ollut pidetty.

Nainen oli toiminut sokean miehen henkilökohtaisena avustajana vuodesta 2007 saakka.

Kirjallisina todisteina käytettiin muun muassa tilisiirtoja, S-ryhmän kaupoissa tehtyjä hankintoja sekä sähköposteja ja tekstiviestejä.

Avustaja väitti muun muassa, että mies olisi halunnut lahjoittaa rahaa avustajan tyttären leirikoulua, partiota ja rippilahjaa varten. Avustajan mukaan hänen lapsensa olivat esimerkiksi leiponeet miehelle ja tehneet pieniä aputöitä hänelle.

Käräjäoikeus piti kuitenkin epäuskottavana, että avustettava mies olisi puolen vuoden aikana lahjoittanut tällaisiin toimiin peräti 620 euroa.

Riippuvaisessa asemassa

Oikeus katsoi, että naisen toiminta täytti törkeän tekomuodon tunnusmerkistön, koska kavallus oli kohdistunut sokeaan ja iäkkääseen henkilöön, joka oli riippuvainen henkilökohtaisesta avustajastaan.

1978 syntynyt nainen tuomittiin käräjillä puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänen korvattavakseen koitui lähes 27 500 euroa erilaisia korvauksia muun muassa anastetuista varoista ja oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tuomittu nainen tai syyttäjä voivat valittaa siitä halutessaan hovioikeuteen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja