Työntekijä kavalsi Nordealta yli 800 000 euroa – rahoilla maksettiin aikuisten poikien ulosottovelkoja ja pikavippejä

Nordean pitkäaikainen työntekijä kavalsi pankilta yli 800 000 euroa ja siirsi suurimman osan rahoista kahdelle aikuiselle pojalleen. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 67-vuotiaan naisen keskiviikkona ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta.

Teot tapahtuivat vuosina 2008–2018, jolloin nainen työskenteli Nordeassa pankkitoimihenkilönä, kassanhoitajana ja rahahuollon yhteyshenkilönä.

Oikeuden mukaan nainen otti käteistä rahaa pankin kassalippaasta ja talletti sitä omille sekä poikiensa ja heidän puolisoidensa pankkitileille. Lisäksi hän pyysi muita pankkitoimihenkilöitä tekemään rahoilla käteispanoja pojilleen ja heidän puolisoilleen.

Nainen myös kirjasi kassaan olemattomia käteispanoja ja maksoi sitten kassasta omia ja poikiensa laskuja, veroja, ulosottomaksuja ja lainojen lyhennyksiä. Esimerkiksi toisen pojan ulosottomaksuja nainen maksoi lähes 120 000 euroa. Lisäksi nainen maksoi omia ja muiden ottamia pikalainoja lähes 46 000 euroa.

Syyttäjä Lassi Saarenmaan mukaan poikien talousongelmat olivat kimmokkeena naisen teoille.

– Toinen heistä on ajautunut jonkinlaiseen ulosottokierteeseen, mitä äiti on sitten pyrkinyt helpottamaan. Käsittääkseni rahat ovat menneet pääosin taloustilanteen paikkaamiseen, perheessä ei ole eletty mitään leveää elämää, Saarenmaa kertoo.

Kaikki tunnustivat rikokset

Saarenmaan mukaan rikosepäilyt heräsivät, kun Nordeassa tehtiin laaja ylimääräinen sisäinen tarkastus sen takia, että pankin kotipaikka vaihtui Ruotsista Suomeen. Sitä ennen nainen oli asemansa vuoksi onnistunut huijaamaan tarkastajia.

– Pankilla oli ollut käynnissä jatkuvat sisäisen tarkastuksen prosessit, mutta koska nainen oli pankin sisäpiiriläinen, hän osasi ennakoida ne ja pystyi peittelemään tekojaan, Saarenmaa kertoi.

Tutkinnassa kaikki syytetyt tunnustivat rikokset, ja asia käsiteltiin tunnustamisoikeudenkäynnissä, missä rangaistukset ovat tyypillisesti lievempiä.

Oikeudessa nainen kertoi, että paljastuminen oli lopulta helpotus. Erityisen huolissaan hän oli tekojensa ja tuomion vaikutuksesta läheisiinsä.

Rangaistusta määrätessään oikeus huomioi muun muassa sen, että nainen oli pyrkinyt myötävaikuttamaan asian selvittämiseen parhaansa mukaan heti kiinni jäätyään. Oikeus tuomitsi hänet törkeästä kavalluksesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 45 päivän yhdyskuntapalveluun.

Pojat tuomittiin kumpikin törkeästä rahanpesusta, koska he ottivat rahoja vastaan, vaikka tiesivät niiden olleen rikoksilla hankittuja. Toinen sai vuoden ja viisi kuukautta ehdollista ja toinen 11 kuukautta ehdollista. Poikien puolisot tuomittiin kumpikin sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat