Cannonball MC on määrätty lakkautettavaksi näillä perusteilla – moottoripyöräjengin edustajat aikovat valittaa

Moottoripyöräjengi Cannonball ja sen alayhdistys lakkautettava – rikostoimittaja kertoo päätöksen perustelut 5:44
Moottoripyöräjengi Cannonball ja sen alayhdistys lakkautettava – rikostoimittaja kertoo päätöksen perustelut

Käräjäoikeus arvioi lakkautusratkaisussaan, että rikollinen toiminta on olennainen osa Cannonballin toimintaa.

Moottoripyöräjengin edustajat vastustivat lakkautusta, ja Cannonballin edustajat ilmoittivat STT:lle valittavansa oikeuden ratkaisusta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on julistanut moottoripyöräjengi Cannonball MC:n (CMC) ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkautetuiksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun moottoripyöräjengi lakkautetaan Suomessa.

Oikeuden keskiviikkona antaman päätöksen mukaan Cannonball MC toimii tavalla, joka on Suomen laissa säädetyn yhdistymisvapauden vastaista.

Muun muassa järjestäytymistapansa, jäsenten rikostuomioiden ja aseistuksen vuoksi oikeus pitää Cannonballia yhdistyslaissa tarkoitettuna kiellettynä yhdistyksenä. Sen toiminta on olennaisesti hyvien tapojen vastaista, eikä oikeus pitänyt varoitusta riittävänä seuraamuksena rikkomuksille.

–  Yleinen etu vaatii Cannonball MC:n ja Squad 32:n lakkauttamista, oikeus toteaa.

Kerhojen edustajat vastustivat lakkauttamista kevään oikeudenkäynnissä ja pääosin kiistivät syyttäjien ajaman kanteen väitteet. Cannonballin johtajaa oikeudessa avustanut asianajaja Mika Ylönen ei kommentoi STT:lle oikeuden päätöstä mutta kertoo, että Cannonballia edustavat aikovat valittaa päätöksestä.

Oikeus: hierarkkinen ryhmä

Käräjäoikeuden mukaan Cannonball on järjestäytynyt tavalla, joka muistuttaa sotilaallista organisaatiota. Oikeus katsoo myös, että sen jäsenet ovat syyllistyneet ampuma-aserikoksiin ja vakaviin rikoksiin. Kerhotilojen aseet osoittavat aseiden liittyvän yhdistyksen toimintaan, arvioi käräjäoikeus.

Yhdistyslaki kieltää yhdistykset, jotka ovat järjestäytyneet sotilaallisesti.

Oikeus arvioi, että CMC:n jäsenten kesken on hierarkkinen käskyvaltasuhde. Jäsenten asema voi ilmetä muun muassa kerhon tunnuksina käytetyistä liiveistä.

Käräjäoikeudessa kuullun mukaan Cannonball MC:llä on noin 190–200 jäsentä ja jäsenistö toimii eri puolilla Suomea toimivissa paikalliskerhoissa. Keskusrikospoliisin KRP:n asiantuntija totesi oikeudessa, että CMC on kopioinut hierarkiansa pitkälti moottoripyöräjengi Helvetin enkeleiltä. Squad 32:ta asiantuntija piti muun muassa kerhon rekrytointikanavana.

CMC:n edustajat katsoivat, että kerhon järjestäytyminen ei poikkea muista moottoripyöräkerhoista. He kiistivät kerhon käskyvaltasuhteet.

Myös lainmukaista toimintaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden päätöksessä huomioidaan, että kaikki yhdistyksen toiminta ei ole rikollista, ja että CMC:n ja Squad 32:n toiminnassa on mukana myös ihmisiä, jotka käyvät töissä ja joilla ei ole rikosrekisteriä.

–  Vastaajien (CMC:n ja Squad 32:n) toimintaan kuuluu myös lainmukaista toimintaa, kuten voimannostoa ja kiihdytysajoja.

CMC:hen ja Squad 32:een liittyvien rikostuomioiden määrä on oikeuden mukaan kuitenkin huomattavan suuri.

Käräjäoikeus huomioi, että 15 oikeudessa käsitellyssä tuomiossa Cannonball MC on katsottu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Rikollisryhmän jäsenyys on tuomion koventamisperuste, eli rikollisryhmän lukuun tehdystä rikoksesta voi saada tavallista ankaramman tuomion.

–  Rikollinen toiminta on olennainen osa vastaajien toimintaa, oikeus perustelee.

Esimerkiksi maaliskuussa Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi lukuisille CMC:n jäsenille pitkiä vankeusrangaistuksia törkeistä huumausainerikoksista. Jutun päätuomittu oli mies, joka oli alun perin kanteessa nimetty CMC:n johtajaksi.

Johtajaksi nimetty kiisti asemansa, ja käräjäoikeus joutui ratkaisemaan omalla välituomiollaan oikeudenkäynnin aikana sen, kuka voi CMC:tä edustaa. Lopulta jengiä edusti toinen mies.

Viranomaiset käyneet järjestöjä vastaan kantein

Cannonballin lakkautusta ajoi oikeudessa kolme syyttäjää. Erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta kertoo STT:lle käräjäoikeuden päätöksen olevan "odotetun kaltainen".

–  Nyt, kun ensimmäinen tämäntyyppinen ryhmä on lakkautettu, niin se asettaa tarpeelliseksi arvioida jatkoa, Honkahuhta sanoo.

Honkahuhta ei arvioi tarkemmin sitä, mitä jatko voi tarkoittaa. Suomessa on muitakin moottoripyöräkerhoja, kuten Helvetin enkelit ja Bandidos MC, joita poliisi pitää järjestäytyneinä rikollisryhminä.

CMC:tä koskeva lakkautusoikeudenkäynti oli puolestaan jo kolmas, joita viranomaiset ovat viime vuosina ajaneet oikeudessa.

Jo aiemmin uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on oikeuden päätöksellä lakkautettu hyvän tavan vastaisena, kuten myös poliisin rikollisjärjestöksi lukema United Brotherhood (UB). PVL:n lakkautusta ajoi oikeudessa Poliisihallitus, UB:ta Poliisihallitus syyttäjien kanssa.

Molempien yhdistysten lakkautus on jo saanut lainvoiman, ja molemmat toimivat aikoinaan rekisteröimättöminä yhdistyksinä, kuten myös CMC.

Lue myös:

    Uusimmat