Järkyttävä luku: Hellejakso tappaa 200-400 suomalaista – riskit lisääntyvät heti, kun lämpötila ylittää kriittisen rajan

8:54
MTV Uutiset Live otti selvää, kuinka helle tappaa suomalaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioidaan aiempaan tilastotietoon viitaten, että kulunut kesäkuun hellejakso on lisännyt merkittävästi suomalaisten ennenaikaisia kuolemia. Vaaravyöhykkeessä ovat olleet erityisesti pitkäaikaissairaat ja iäkkäät. 

Pitkittynyt useamman viikon helleaalto tarkoittaa Suomessa jopa 200–400 ennenaikaista kuolemaa enemmän kuin vastaavana ajankohtana muulloin. Hellekuolleisuutta on tutkittu maassamme THL:n professorin Timo Lankin mukaan tarkkaan ja pitkään.   

– Määrä on yllättävän paljon. Olemme kohta vuosikymmenen tehneet työtä tietoisuuden kasvattamiseksi siitä, että helle myös Suomessa on terveysriski, vaikka toki meillä lämpötilat ovat paljon matalammat kuin monessa muussa paikassa maailmassa.

Lämpimän sään aiheuttamat riskit lisääntyvät Suomessa heti, kun lämpötila kohoaa yli 20 asteen.

– Suomessa haittavaikutukset alkavat alhaisemmissa lämpötiloissa kuin vaikkapa Etelä-Euroopan maissa. Yhteiskunnat sopeutuvat helteisiin eli tiedetään, mitä tehdään. Ihminen sopeutuu myös fysiologisesti, toteaa professori Timo Lanki. 

Kuumuus pahentaa pitkäaikaissairauksia

Helle harvemmin on ainoa tappava tekijä, muistutetaan Lapin sairaanhoitopiiristä. Kuumuus pahentaa jo olemassaolevaa pitkäaikaissairautta.

– Sairastuminen tai kuolema harvemmin johtuvat suoranaisesti lämpösairaudesta, jonka oireena ovat muun muassa kehon lämpötilan nousu, jano, sekavuus, kouristukset ja tajunnan tason lasku. Useimmiten potilaan tilan romahtaminen johtuu muiden sairauksien pahenemisesta ja niiden aiheuttamasta yleistilan heikentymisestä, sanoo vs. ensihoidon ylilääkäri Teuvo Määttä

Ehkä hieman yllättäen kesäkuun parikymmentä hellepäivää eivät ole liiemmälti näkyneet sairaaloissa. MTV Uutiset kysyi useammasta sairaanhoitopiiristä, miten kulunut hellejakso on vaikuttanut päivystysten arkeen.

HUS Akuutista kerrotaan, että kesäkuussa sairaalahoidossa ei ole ollut poikkeuksellisen paljon potilaita. Myöskään Lapin keskussairaalan päivystyksessä helle ei juurikaan ole lisännyt potilaskuormitusta. Samanlainen vastaus tuli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

THL:n professori Timo Lanki pitää kuitenkin todennäköisenä, että kesäkuun helteet ovat tappaneet jälleen kerran suuren määrän suomalaisia.

– Aivan varmasti samalla tavalla kuin aikaisemmatkin helleaallot. En ole katsonut, kuinka monta viikkoa nyt on hellettä ollut, mutta kuten sanottua, useamman viikon helteet tietävät useampaa sataa ennenaikaista kuolemaa. Valitettavasti tässä on tämmöinen nyrkkisääntö.

Kuolinsyyksi ei merkitäkään hellettä  

Sairaanhoitopiireistä myönnetään, että helle lisää kuolemia, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat, mutta hellekuoleman määritelmä on hyvin hankala arkisessa sairaalatyössä. Hellesää kyllä myötävaikuttaa kuolemiin, mutta hoito määräytyy aina perussairauden mukaan.

Mahdolliseksi kuolinsyyksi merkitään perussairaus eikä helle.

Suomalaisten hellekuolemien määrän ennakoidaan nousevan tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos lisää sään ääriolosuhteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää parhaillaan yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa, mitkä ovat helteen vaikutukset raskauteen ja pikkulapsiin.

Professori Timo Lankin mukaan on viitteitä siitä, että helle lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. 

Katso helleasiantuntijan haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja