Helteet tulevat – näin huolehdit istutuksistasi

Helteet saapuvat näillä näkymin Suomeen jo ensi viikolla. Aurinkoisen jakson aikana on tärkeä huolehtia, että kasvit saavat riittävästi vettä.

Uusien istutuksien kastelusta on syytä huolehtia hellekaudella normaaliakin tarkemmin. 

– Uudet istutukset eivät saa päästä kuivumaan. Niitä pitää kastella parin viikon ajan, että kasvit lähtevät juurtumaan. Muutaman viikon tehokastelun jälkeen kastelumääriä voi vähentää, Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman ohjeistaa.

Koska kevät on ollut kuivahko, kannattaa maan kosteus tarkistaa myös vanhojen istutusten kohdalla. 

– Työnnä sormi kokonaan multaan. Jos maa tuntuu kylmältä, se on kosteaa. Jos kylmyyttä ei tunnu, maa on melko kuiva. Siinä tapauksessa kosteasta pitäville kasveille voi antaa vettä.

– Periaatteessa kasvit pärjäävät kevätkosteudella juhannukseen asti, mikä tarkoittaa, ettei kukkapenkkejä tarvitse ennen juhannusta kastella. Tämä kevät on kuitenkin ollut vähälumisen talven jäljiltä melko kuiva.

Jos kasteluun ryhtyy, kannattaa se Stenmanin mukaan tehdä kunnolla. 

– Jos vain mullan pinta kostuu, juuret alkavat hakeutua kohti pintaa.

Auringonsäteiltä kasveja ei tarvitse enää tähän aikaan vuodesta suojata. Stenman sanoo suojaamisen olevan tarpeen vain kevät-talvella, kun maa on vielä jäässä ja auringonsäteet alkavat lämmittää.

– Silloin varsinkin havut kuivuvat helposti.

– Tärkeintä on, että kasvit on istutettu oikeaan paikkaan, eli varjoisan paikan kasvit varjoon ja aurinkoa kaipaavat aurinkoiselle paikalle. 

Lue myös:

    Uusimmat