Helteen haikailijat, menkää ulos jo tänään – ensi viikko on märkä, mutta lämpö hipoo itäistä kylkeämme: "Jos haluaa olla toiveikas..."

Ensi viikkoakin vietetään sateisessa säässä – katso tulevan viikon ennuste 5:37
Meteorologin mukaan edessä on melko matalapainevoittoinen viikko.

Viikonloppua on vietetty sateisessa säässä lähes koko maassa, ja etenkin Keski-Suomessa Jyväskylän seudulla koettiin hurjia sademääriä. 

Lauantai-iltana heikenneet sateet aiheuttavat vielä sunnuntaina etenkin Lapissa sateita, tuulia ja jopa ukkosia. 

– Ukkoskuurot ovat mahdollisia, ne voivat olla aika räväköitäkin paikoin. Rakeetkaan eivät ole poissuljettu, vettä ainakin ja lämpötila laskee lähelle viittätoista astetta meteorologi Jenna Salminen kertoo. 

Muualla sadekuuroja tulee pitkin päivää, mutta välissä on taukojakin. 

– Lämpötilojen puolesta sääkartoilla on pariakymmentä astetta, etelässä voidaan mennä 25 asteen tuntumaan. Kovin kuuma ei ole, mutta ihana ulkoilupäivä, sanoisin. 

Juttu jatkuu linkkien ja videoiden jälkeen.

Lauantaina sää oli kaukana helteisestä, ja Lempäälään iski trombi:

Trombi aiheutti tuhoa Lempäälässä 0:07

Trombi repi talosta katon Lempäälässä 0:08

Etelään uusia sateita

Siinä missä maanantaina runsaimmat sateet kaikkoavat Lapista, etelään saapuu taas uusi epävakaan sään vyöhyke.

– Siinä alkaa tulla yleisemmin taas sade- ja ukkoskuuroja. Aamupäivällä on hetkellisesti poutaakin, mutta vähän väliä yli kulkee sateita, eli hetkellisesti tarvitaan sateenvarjoa kouraan.

Sateista huolimatta lämpötila kumminkin kipuaa etelässäkin 20 asteen tuntumaan tai hieman yli. Salminen toppuuttelee pahimpia pelkoja kesäsäiden loppumisesta.

– Vaikka nyt mennään vähitellen tilastoissa sinne viileämpään suuntaan niin ei hätää, ollaan vielä siellä lämpimämmän sään puolella. 

Sateet jatkuvat ensi viikolla

Meteorologin mukaan edessä on melko matalapainevoittoinen viikko. 

Matalapainetoiminta on vetämässä lämmintä Venäjän puolelle, ja itään päin kulkevien matalapaineiden reitistä riippuu, kylpeekö koko Suomi sateissa vai saadaanko lämpöäkin.

– Paljon on tuurista kiinni. Jos jotain haluaa odottaa, niin sateita kannattaa odottaa. Mutta jos haluaa olla toiveikas, niin lämpö on kyllä tuossa hipomassa kylkeä, joka vähintäänkin idässä lämmittää. Jos matalapaine ottaa vähänkin läntisempää reittiä, voi maan keski- ja länsiosaankin tulla enemmän lämpöä.

Ilma on joka tapauksessa yhä lämmintä sateista huolimatta – lämpötilat pysyvät yleisesti 20 asteen tuntumassa, ja sateissakin on Salmisen mukaan taukoja. 

Katso meteorologin koko ennuste ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat